Bijušais Čīles diktators Augusto Pinočets 9.oktobrī tiks oficiāli nopratināts par cilvēktiesību pārkāpumiem, kas izdarīti viņa režīma 17 gados, paziņoja Čīles tiesnesis Huans Gusmans.
Gusmans, kurš izskata pret Pinočetu ierosinātās lietas par cilvēktiesību pārkāpumiem, atteicās nosaukt nopratināšanas vietu, bet lika saprast, ka tās izvēle var tikt atstāta Pinočeta ziņā.

Čīles Augstākā tiesa 8.augustā atstāja spēkā zemākas instances tiesas lēmumu par parlamentārieša tiesiskās neaizskaramības atņemšanu Pinočetam. Tomēr Augstākā tiesa pirmdien izteica stingru rājienu Gusmanam par viņa preses konferencēm.

Pirmdien laikraksts "El Mostrador" publicēja rakstu, kurā aculiecinieks stāsta par militāras vienības, kas pazīstama kā "Nāves karavāna", zvērībām.

Septiņas no Pinočetam izvirzītajām apsūdzībām saistītas ar viņa pavēlēm "Nāves karavānai" nogalināt 74 politiskos pretiniekus dažādās Čīles pilsētās 1973.gada oktobrī - mēnesi pēc viņa režīma sākuma.

Ģenerālis Pinočets, kas nāca pie varas 1973.gada militārajā apvērsumā, kurā tika gāzts prezidents sociālists Salvadors Aljende, tiek apsūdzēts terorā pret kreisajiem aktīvistiem.

3000 nogalināto vai pazudušo režīma pretinieku radinieki un cilvēktiesību organizācijas ir ierosinājušas 167 lietas pret Pinočetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!