Foto: Reuters/Scanpix

Sarunas par pagājušajā mēnesī Nigērijas piekrastē nolaupīto lietuviešu un ukraiņu jūrnieku atbrīvošanu trešdien atliktas, jo pirāti izvirzījuši jaunas papildu prasības, paziņojis Lietuvas valdības kanclera pirmais vietnieks Rimants Vaitkus.

Lūgts pastāstīt par šīm prasībām, viņš atbildējis, ka mazliet sīkāk par to varēs runāt tad, kad jūrnieki jau atradīsies drošībā, norāda Lietuvas Radio un televīzijas portāls "Lrt.lt".

Pēc Vaitkus teiktā, jūrnieku atrašanās vieta šobrīd nav zināma nedz Lietuvas, nedz Nigērijas valdībai, nedz īpašnieku pārstāvjiem, jo saziņa norisinās ļoti slepeni, ar vairāku starpnieku palīdzību, bet jebkādi mēģinājumi jūrniekus atbrīvot ar spēku varētu beigties ļoti bēdīgi.

"Valdības pārstāvji nekādā veidā nepiedalās sarunās, jo tā ir vairāk īpašnieku darīšana. (..) Mūsu pienākums ir garantēt nolaupīto cilvēku drošību," viņš skaidrojis.

Kā piebildis Vaitkus, sekojot ziņām Nigērijas medijos, kļūst skaidrs, ka šādas nolaupīšanas tur ir visai parasta parādība, par ko tiek ziņots teju vai ik dienas.

Valdības pirmais vicekanclers arī norādījis, ka šajā jautājumā Lietuva diplomātiskajā līmenī cieši sadarbojas ar Ukrainu, kurai Nigērijā ir sava vēstniecība un kura ar šādām situācijām saskārusies jau agrāk. Tuvākā Lietuvas vēstniecība atrodas Kairā.

Kā LETA jau ziņoja, 19. oktobrī pie Nigērijas krastiem tika nolaupīti divi Lietuvas un divi Ukrainas jūrnieki. Bahamu salās reģistrētajam un kādam Krievijas uzņēmumam piederošajam refrižeratorkuģim "Solarte" ar Komoru salu karogu pirāti uzbruka Nigērijas Porthārkortas ostas tuvumā. Četri apkalpes locekļi, tajā skaitā kuģa kapteinis ukrainis un viņa palīgs lietuvietis, tika aizvesti nezināmā virzienā.

Šis nav pirmais gadījums, kad pie Āfrikas krastiem nolaupīti Lietuvas jūrnieki. 2009. gada augusta sākumā bruņoti uzbrucēji Nigērijas piekrastē saņēma gūstā piecus Lietuvas refrižeratorkuģa "Saturnas" jūrniekus un desmit dienas vēlāk atbrīvoja viņus.

2010. gada maija vidū Kamerūnas piekrastē pirāti nolaupīja Lietuvas kuģa "Argo" kapteini, kas tika atbrīvots pusotru mēnesi vēlāk.

Abos gadījumos Lietuvas amatpersonas atteicās sniegt informāciju par to, kā panākta viņu atbrīvošana.

Tā paša gada jūlija sākumā Nigēras upes deltā no kravas kuģa "BBC Polonia" ar Antigvas un Barbudas karogu tika nolaupīti 12 ārvalstu jūrnieki, tajā skaitā viens Latvijas valstspiederīgais un viens Lietuvas pilsonis. Par viņu atbrīvošanu divas dienas vēlāk paziņoja Nigērijas armija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!