Pirmā uz cilvēkiem izmēģinātā, eksperimentālā Ebolas vīrusa vakcīna esot droša un, iespējams, palīdzēs imūnsistēmai cīnīties ar vīrusu, ziņo raidsabiedrība BBC.

Vakcīna tikusi ievadīta 20 brīvprātīgajiem ASV, un Nacionālā Veselības institūta zinātnieki rezultātus ir vērtējuši kā "cerīgus". Neviens no brīvprātīgi vakcinētajiem neizjuta būtiskas blaknes un visiem ķermenī izstrādājās antiorganismi cīņai ar vīrusu.

Kā raidsabiedrībai stāstījis institūta zinātnieks Antonijs Fauči, "drošības un spējas radīt atbilstošu imunitātes sistēmas atbildi vīrusam ziņā eksperimentālo vakcīnu var nosaukt par panākumu, neskatoties, ka tā ir eksperimentālās vakcīnas agrīnā fāze".

Zinātnieki brīvprātīgos sadalījusi divās grupās, no kurām viena saņēmusi lielāku vakcīnas devu, bet otra – mazāku. Lielāka vakcīnas iedarbība bijusi tām personām, kuras saņēmušas lielāku devu.

Eksperimentā secināts, ka septiņu personu no palielinātās devas grupas un divu brīvprātīgo, kuri saņēmuši mazāku vakcīnas devu, ķermeņos veidojušās šūnas, kuras varētu būt nozīmīgas aizsardzībai no vīrusa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!