Foto: AP/Scanpix/LETA

Pirmais no pieciem Irānas naftas tankkuģiem sasniedzis Venecuēlas ūdeņus, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Kuģis pārvadā vairāk nekā piecus miljonus barelu degvielas. Irānas tankkuģus pavada Venecuēlas Jūras un Gaisa spēki. ASV, kuras ieviesušas ekonomiskās sankcijas gan pret Irānu, gan Venecuēlu, izteikušās, ka vēro konvoju. Karakasa un Teherāna iepriekš aicinājušas ASV netraucēt degvielas piegādi.

Latīņamerikas valstī ir pasaulē lielākās naftas rezerves, taču pēdējās divās desmitgadēs naftas ieguve ir strauji kritusies, un valsts nonākusi dziļā ekonomiskajā krīzē. Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro pateicās Irānai par atbalstu, raksturojot abas valstis kā "divas revolucionāras tautas, kuras nekad nekritīs ceļos Ziemeļamerikas imperiālisma priekšā".

Pagājušajā nedēļā Venecuēla nolēma piesaistīt armiju Irānas tankkuģu pavadīšanai. Šāds lēmums saistīts ar Karakasas bažām par to, ka ASV varētu mēģināt traucēt degvielas piegādi. ASV Jūras spēku un Krasta apsardzes kuģu flotiles patrulē Karību jūrā, lai apkarotu nelegālu narkotiku tirdzniecību. Taču ASV amatpersonas nav paziņojušas par plānu apturēt Irānas tankkuģus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!