Foto: Arhīva foto

Igaunijas Drošības policija apstiprinājusi pirmo gadījumu, kad Igaunijas iedzīvotājs ar visu ģimeni pārcēlies uz Sīriju, lai pievienotos džihādistiem, raksta "Delfi.ee".

Ivans Sazanakovs, kurš šobrīd esot pieņēmis vārdu Abdurahmans Azans, dzimis un uzaudzis Tallinas Lasnamē mikrorajonā. Tas ir blīvāk apdzīvotais Tallinas rajons, kuru līdzīgi kā, piemēram, Pļavniekus Rīgā galvenokārt veido padomju gados celtās tipveida daudzdzīvokļu mājas.

Par Sazanakova dzīvesvietas maiņu, pievēršot Igaunijas sabiedrības uzmanību, paziņoja pats džihādists. Viņš pagājušās nedēļas sākumā savā "Facebook" profilā publicēja divas fotogrāfijas. Vienā bija redzami divi automāti, bet otrā - viņš pats ar granātmetēju rokās.

Varētu doties arī citi

Sazanakovs Igauniju pametis jau 2013. gada vasarā. Vietējā musulmaņu centra biedrs Amīrs (vārds mainīts) "Delfi.ee" norādījis, ka, cik viņam zināms, viņa draugs devies studēt arābu valodu, bet nav atgriezies. Drošības iestādes uzskata, ka Ēģiptē viņš saticis personas, kuras viņu rekrūtējušas pievienoties radikālajiem islāma kaujiniekiem.

No turienes viņš devies uz Turciju, bet pēcāk - iekļuvis Sīrijā. 2013. gada beigās uz Sīriju pie vīra kopā ar pāra abām meitām devusies arī viņa sieva Lolita. "Viņa teica, ka vīrs mierīgi dzīvojot Turcijā. Tagad, kad esmu redzējis fotogrāfijas internetā, kur viņš pozē ar ieroci, es esmu pārsteigts," stāsta Amīrs.

Arī šobrīd gan viņa, gan viņa sievas profilos dažādās interneta vietnēs kā dzīvesvieta norādīta Turcija, kam gan drošības iestādes netic. "Mēs apstiprinām, ka šis vīrietis 2013. gadā devās uz Sīriju, lai piedalītos militārās aktivitātēs," norāda Drošības policijas pārstāvis Hariss Puseps. Drošības dienesti ziņo, ka vairāki cilvēki devušies uz šo reģionu vai atbalsta tajā esošos kaujiniekus. "Diemžēl nevaram izslēgt, ka no Igaunijas uz Sīriju dosies arī citi, jo šāda interese ir fiksēta," atklājis Puseps.

Ar islāmu iepazīstinājis teikvando treneris

Par Igaunijas pirmā radikālā islāma kaujinieka biogrāfiju ir zināms gaužām maz. 31 gadu vecais Sazanakovs ir beidzis pamatskolu, bet vidusskolā nav gājis. Pēcāk viņš strādājis plastmasas iepakojumu rūpnīcā "Norfolier Baltic", kura 2012. gadā bankrotējusi.

Laikraksts "Eesti Päevaleht" noskaidrojis, ka pirms aizbraukšanas jaunais islāmticīgais neesot pat pateicis ardievas savai ģimenei. "Es nezinu neko, es ar viņu pat nesazinos. Būtu ļoti priecīga kaut ko uzzināt vairāk," medijam atklājusi viņa māte.

Džihādists islāmam pievērsies salīdzinoši nesen. Ivans piedzimis pareizticīgā ģimenē, bet par islāmu ieinteresējies, kad aizrāvies ar teikvando cīņu mākslu. Pārstāvot Tallinas cīņas klubu "Katleri", viņš 2012. gadā Igaunijas kikboksa čempionātā pat ieguva pirmo vietu savā svara kategorijā.

Visticamāk, interesi par reliģiju viņā radījis kaujas mākslas treneris Kazbulats Šogenovs. Šogenovs, kurš ir arī Tallinas Tehniskās universitātes Ģeoloģijas fakultātes doktorants, ar presi gan runā izvairīgi, uzsverot, ka šis ir ļoti delikāts temats, jo jebkas, ko viņš pateiks, "var izaugt par kaut ko sliktu". Lai gan savulaik abi pavadījuši kopā daudz laika, treneris no sava audzēkņa gaitām šobrīd distancējas, norādot, ka ilgu laiku studējis Itālijā un viņu ceļi ir šķīrušies.

Savukārt pirmās padziļinātās zināšanas par islāmu Sazanakovs ieguvis Igaunijas musulmaņu kopienā un mošejā, kur apzināti devies apgūt reliģiju, kā arī arābu valodu.

Radikalizējies internetā pieejamās informācijas dēļ

Igaunijas musulmaņu kopienas galvenais muftijs un imams Ildars Muhamedšīns gan arī nevēlas runāt par Sazanakovu. "Ne es, ne mūsu mošeja vēlas sevi saistīt ar šādiem cilvēkiem un šādām lietām," laikrakstam atklāj Muhamedšīns. Viņš apstiprina, ka jaunais džihādists pie viņa mācījies, bet tas bijis sen. "Domāju, ka pagājuši jau vismaz divi gadi, kopš neesmu viņu redzējis," norāda garīdznieks.

Muhamedšīns savulaik Sazanakovam mācījis arābu valodu un pat kopā ar viņu devies svētceļojumā uz Saūda Arābiju. Tomēr arī musulmaņu komūnas biedrs Amīrs apstiprina, ka Sazanakova dzīvesveida maiņa nav Igaunijā iegūto zināšanu rezultāts, jo viņš vienmēr meklējis vēl papildus informāciju par reliģiju internetā un pats sācis izplatīt radikālo islāmistu propagandu. "Ja jūs paskatāties tos materiālus, ko viņš izplata... Es lieliski varu saprast, ka, ja jūs skatāties tos materiālus, jums rodas vēlme ņemt rokās ieročus," stāsta Amīrs.

Sākotnēji Amīrs Sazanakovu iepazinis kā mierīgu un draudzīgu personu, bet drīz vien viņš kļuvis aizvien noslēgtāks, bet viņa uzskati - radikālāki. Lai gan viņš ārpus mošejas par ticību nav runājis daudz, biedrs atceras, ka reiz Ivans sācis runāt par vīriem, kas devušies karot Tuvajos Austrumos.

Arī Sazanakovu ģimenes dzīve bijusi gluži parasta. Reiz, kad Ivans saviem draugiem paziņojis, ka abi ar sievu pārgājuši islāmticībā, viņš bijis ļoti priecīgs. Tomēr, lai arī ģimene ievērojusi islāma tradīcijas, Amīrs nedomā, ka viņa paziņa būtu savām meitām "iepotējis" radikālo domāšanu. "Viņas auga kā normāli bērni. Parasta Igaunijas ģimene, kurā praktizē islāmu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!