Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas jaunā valdība strādā aizrautīgi un ar labu komandas izjūtu, bet paveicamais darbs prasa milzīgu enerģijas atdevi, intervijā Lietuvas sabiedriskajam radio atzinis Ukrainas ekonomikas ministrs, lietuvietis Aivars Abromavičs.

Viņš stāstījis, ka savā darbā izjūt milzīgu adrenalīna pieplūdumu, bet pirmajās desmit dienās zaudējis trīs kilogramus svara. "Piecus gadus centos nomest svaru, spēlēju tenisu, basketbolu, ieturēju dažādas diētas, bet nekā. Izrādās, lai strauji novājētu, jākļūst par politiķi," smējies ministrs.

Abromavičs atzinis, ka slodze ir milzīga, bet šis darbs ir tik interesants un daudzpusīgs, ka viņš nenožēlo lēmumu piekrist strādāt jaunajā ministru kabinetā.

"Galvenās reformas plānojam enerģētikā. Tās saistītas ar nozares pārkārtošanu, lielākās kompānijas "Naftogaz" sadalīšanu transportēšanas un uzglabāšanas uzņēmumos. Jāvienkāršo arī regulēšana - ir ļoti daudz dažādu regulatoru, inspekciju un citu institūciju, kas traucē uzņēmējdarbības attīstību," viņš stāstījis.

Pēc ministra teiktā, sabiedrība kopumā gan pret ekonomikas reformām, gan valsts pārvaldes aparāta samazināšanu noskaņota labvēlīgi, un no tās var gaidīt patiesu atbalstu. Citādi tas ir ar ierēdņiem.

"Galīgais mērķis būtu panākt, lai ierēdņi saņem pienācīgu atalgojumu, kas vairāk tuvinātos privātā sektora darbinieku algām. "Šobrīd tas ir 300 dolāru un, ņemot vērā pašreizējo [grivnas] kursu, es teiktu, pat vēl mazāk. Protams, ļoti grūti atrast kvalificētus cilvēkus, kuri gribētu strādāt par tādu algu, vai arī šie cilvēki strādā gluži citu apsvērumu dēļ," sacījis Abromavičs.

"Manā ministrijā, tikai centrālajā aparātā vien, strādā 1300 cilvēku. Sākotnēji viņu skaitu esmu nolēmis samazināt aptuveni uz pusi. Samazināsim funkcijas, samazināsim departamentu skaitu. Ministrijai pakļauti daudzi valsts uzņēmumi. Vienā no tiem strādā 13 000 cilvēku, statistikas departamentā - 485 cilvēki, centrālajā birojā - 10 000 cilvēki," viņš stāstījis.

Pēc Abromaviča teiktā, patlaban gan liela pretestība samazināšanai nav jūtama, jo visi saprot, ka tas ir nenovēršami - par šādu nepieciešamību runājuši jau iepriekšējie ministri, prezidents un premjeri, tomēr ir skaidrs, ka pretestība vēl būs.

Ministrs atzinis, ka 25 gados korupcija laidusi ļoti dziļas saknes. "Ja esam nomainījuši cilvēkus pašā augšējā valsts pārvaldes slānī, tas vēl nenozīmē, ka šis vidusslānis, kas caurcaurēm pievilcies ar korupciju, būs gatavs strauji mainīties. Tam vajadzīgs laiks," viņš spriedis.

Abromavičs piebildis, ka valdība šonedēļ nolēmusi būtiski vienkāršot biznesa nosacījumus vairākās nozarēs, īpaši lauksaimniecībā, atceļot dažādas birokrātiskās procedūras un palīdzot nozarei atgūt aptuveni pusotru miljardu grivnu, kas citādi būtu nonākuši dažādu ierēdņu kabatās.

"Mēs virzāmies uz priekšu strauji, bet nepieņemam sadomātus lēmumus - apspriežamies ar dažādām uzņēmēju apvienībām, visu ņemam no tā, ko mums iesaka uzņēmēji, lai varētu viņiem palīdzēt, lai varētu vairāk investēt," viņš sacījis.

Kā tikmēr atzinis Seima opozīcijas līderis Andrjus Kubiļus, kas tikko atgriezies no Ukrainas, viņam radies iespaids, ka gan jaunā valdības komanda, gan Augstākā rada atšķiras no Viktora Janukoviča laikiem "kā diena pret nakti". "Braucām uz Ukrainu dot padomus un mācīt, bet, tur būdams, es nodomāju - kuram kuru būtu jāmāca? Valdības sastāvs ir lielisks, no 20 kabineta locekļiem tikai viens neprot angliski, bet vismaz seši, tostarp lietuvietis Abromavičs, nākuši no investīciju banku jomas. Jauni, gaiši cilvēki, veselīgas ambīcijas veikt reformas," piebildis politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!