Irākiešu ģimene, kas decembrī Lietuvā ieradās Eiropas Savienības (ES) patvēruma meklētāju izvietošanas programmas ietvaros, ir vērsusies tiesā pret Lietuvas Migrācijas departamentu, jo ģimenei piešķirta papildu tiesiskā aizsardzība, bet ne bēgļa statuss, vēsta portāls "Delfi.lt".

"Migrācijas departaments pieņēma lēmumu, kuru viņi apstrīdēja tiesā. Likums atļauj katru departamenta lēmumu apstrīdēt," portālam "Delfi.lt" apstiprināja departamenta pārstāve Evelīna Gudzinskaite. Lietu izskatīs Viļņas apgabala tiesa.

Papildu tiesiskā aizsardzība nozīmē, ka irākieši Lietuvā var dzīvot divus gadus. Pēc tam atļauju var pagarināt, bet ja draudi, kuru dēļ viņi devušies prom no dzimtenes, vairs nepastāv, viņi var atgriezties Irākā.

Pirmā Lietuvā ieradusies patvēruma meklētāju ģimene norādīja, ka no Irākas aizbraukusi reliģiskas vajāšanas dēļ. Irākieši vēlas iegūt bēgļa statusu, kas dotu tiesības pastāvīgai dzīvei Lietuvā. Dzīvošanas atļauja darbotos piecus gadus, pēc kuriem tā ir jāpagarina.

Gudzinskaite skaidro, ka papildu tiesiskā aizsardzība dod pagaidu uzturēšanās atļauju, taču no aizsardzības viedokļa šis statuss neatšķiras no bēgļa statusa – tāpat ir atļauts uzturēties Lietuvā un izmantot integrācijas iespējas.

Vēstīts, ka pirmā bēgļu ģimene Lietuvā ar lidmašīnu no Grieķijas ieradās decembra vidū. Tie ir četri irākieši – tēvs, māte un divi bērni.

Zināms, ka ģimenes galva mācījies vadības augstskolā un viņam ir pieredze gan celtniecības, gan vadības darbā, bet māte nav strādājusi algotu darbu.

Ģimenes locekļi runā angliski. Lietuvas Migrācijas departamenta un drošības dienestu darbinieki ar ģimeni jau tikušies Grieķijā.

Lietuvai paredzēts divu gadu laikā uzņemt kopumā 1105 bēgļus no tādām izcelsmes valstīm kā Sīrija, Irāka un Eritreja. Lielākā daļa no viņiem tiktu pārcelti no Itālijas un Grieķijas, bet neliela daļa arī no Turcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!