Foto: AFP/Scanpix
Meksikā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās ir uzvarējis kreisi centriskās Institucionāli revolucionārās partijas (PRI) kandidāts bijušais Mehiko štata gubernators Enrike Peņa-Njeto, liecina pirmie oficiālie vēlēšanu rezultāti.

Saskaņā ar šiem rezultātiem, kas iegūti pēc balsu saskaitīšanas 7500 iecirkņos, Peņa-Njeto ieguvis 38% balsu, bet viņa galvenais sāncensis - kreisās Demokrātiskās revolūcijas partijas (PRD) kandidāts bijušais Mehiko federālā apgabala valdības vadītājs Andress Manuels Lopess-Obradors - 31 vai 32% balsu.

Ja Peņas-Njeto uzvaru apstiprinās arī oficiāli rezultāti, tā nozīmēs viņa partijas PRI, kas bija valdījusi Meksikā septiņus gadu desmitus līdz 2000.gadam, atgriešanos pie varas.

Par Peņas-Njeto uzvaru liecina arī nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultāti.

Saskaņā ar laikraksta "Universal" veiktas nobalsojušo vēlētāju aptaujas rezultātiem Peņa-Njeto ieguvis 42% balsu, Lopess-Obradors - 31%, bet labēji centriskās Nacionālās rīcības partijas (PAN) kandidāte bijusī izglītības ministre Hosefina Vaskesa-Mota - 24% balsu.

Valsts televīzijas "TV Once" un kabeļtelevīzijas "Milenio" rīkoto nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultāti bija līdzīgi "Universal" rīkotās aptaujas rezultātiem.

Ceturtais vēlēšanu kandidāts bija Gabriels Kadri de la Torre no labējās Jaunās alianses partijas, taču viņam tika prognozēts niecīgs balsu skaits.

Meksikā prezidenta vēlēšanās netiek rīkota otrā kārta, un uzvar kandidāts, kurš ieguvis visvairāk balsu, pat ja uzvarētājs ieguvis mazāk nekā pusi visu balsu.

Prezidenta amata termiņš ir seši gadi un konstitūcija liedz uz prezidenta amatu kandidēt atkārtoti.

Svētdienas prezidenta vēlēšanu uzvarētājs 1.decembrī valsts galvas amatā nomainīs Felipi Kalderonu no Nacionālās rīcības partijas.

Vienlaikus ar prezidenta vēlēšanām svētdien Meksikā notika arī Kongresa vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!