Čečenijas tiesa ir piespriedusi 11 gadu cietumsodu Krievijas īpašo spēku karavīram par Čečenijas iedzīvotāja piekaušanu, informē ārvalstu prese.
Leitnants Sergejs Lapins tika atzīts par vainīgu 22 gadus vecā Zemlikana Murdalova nelikumīgu arestu un spīdzināšanu 2001.gadā.

Lapins šīs apsūdzības noliedz un gatavojas pārsūdzēt tiesas spriedumu, raksta BBC.

Šī ir pirmā reize, kad kara izpostītajā republikā tiesas priekšā stājies Krievijas karavīrs. Konflikta laikā šādas apsūdzības tika izvirzītas ārkārtīgi reti.

Cilvēktiesību aizsardzības grupas ir reģistrējušas tūkstošiem sūdzību par pārkāpumiem Čečenijā, taču lielākoties tās nav nonākušas līdz tiesai.

2003.gadā Krievijā uz desmit gadiem cietumā tika notiesāts pulkvedis Jurijs Budanovs, kurš nežēlīgi noslepkavoja čečenu meiteni.

Murdalovs 2001.gada janvārī devās prom no mājām un vairs tā arī netika redzēts. Tiesa atzinusi, ka šis cilvēks tika aizturēts un līdz bezsamaņai piekauts Lapina birojā, atstāts kamerā, bet vēlāk aizvests nezināmā virzienā.

Upura radinieki izplūda asarās, kad tiesnesis visos sīkumos izklāstīja Murdalova spīdzināšanu elektriskajā krēslā un rīdīšanu ar suņiem.

Pēc sprieduma paziņošanas Lapins teica, ka tiesai nav nekādu pierādījumu, bet viņš jau bija paredzējis šādu iznākumu. Savukārt Čečenijas galvenais prokurors Vladimirs Kravčenko ir atbalstījis tiesas lēmumu.

“Policija un militārpersonas netiek izvietotas Čečenijā, lai nogalinātu, izvarotu un pazemotu vietējos iedzīvotājus,” viņš saka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!