Foto: Ekrānuzņēmums

Tīmeklī pirmo reizi publicēti ieskenēti Padomju Savienības (PSRS) un Vācijas Neuzbrukšanas līguma jeb Molotova-Ribentropa pakta un slepeno papildprotokolu padomju puses oriģināli.

1939. gada 23. augustā nacistiskā Vācija un PSRS noslēdza līgumu par neuzbrukšanu. Pievienotajos slepenajos protokolos tika noteiktas interešu sfēras Austrumeiropā, kas noteica Baltijas valstu un Somijas nonākšanu PSRS ietekmes sfērā, kā arī Polijas sadalīšanu.

Drīz pēc vienošanās noslēgšanas ar Vācijas uzbrukumu Polijai 1. septembrī sākās Otrais pasaules karš. 17. septembrī Polijas teritorijā iegāja arī PSRS spēki un valsts tika sadalīta atbilstoši protokolos noteiktajam. 30. novembrī PSRS uzbruka Somijai. 1940. gadā PSRS okupēja Baltijas valstis.

Šogad aprit 80 gadu kopš Molotova-Ribentropa pakta noslēgšanas.

Līdz šim apskatei un izpētei bija pieejami tikai nacistiskās Vācijas līguma eksemplāra fotokopijas. Tagad, kopš 31. maija, fonda "Vēsturiskā atmiņa" tīmekļa vietnē apskatāmi arī PSRS līguma eksemplāra attēli.

Publicētie dokumenti iegūti no Krievijas Ārlietu ministrijas Vēsturiski dokumentālā departamenta, teikts "Vēsturiskās atmiņas" vietnē.

Līguma teksts ar atsauci uz Ārlietu ministrijas arhīvu bija publicēts jau pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, taču dokumenta PSRS eksemplāra vizuālais veidols parādīts pirmo reizi, atsaucoties uz fonda "Vēsturiskā atmiņa" direktoru Aleksandru Djukovu, raksta "Radio Svoboda".

Dokumenti rakstīti ar rakstāmmašīnu, uz tiem redzami PSRS ārlietu tautas komisāra Vjačeslava Molotova un Vācijas ārlietu ministra Joahima Ribentropa paraksti.

2015. gadā Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka Molotova-Ribentropa paktam bija nozīme PSRS drošības garantēšanā un kritizēja Poliju, kas tika sadalīta.

Vēl 2009. gadā Putins ceremonijā Gdaņskā nosodīja Molotova-Ribentropa paktu, norādot, ka jebkāda sadarbība ar nacistiem noved pie traģēdijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!