Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pirmo reizi kosmosa apgūšanas vēsturē pētniecības aparāts nosēdies uz asteroīda virsmas, ziņo Japānas aerokosmiskā aģentūra.

Kosmiskā zonde "Hayabusa" ("Vanags") uz asteroīda, kurš riņķo ap sauli pa orbītu, kas atrodas starp Zemi un Marsu un pašlaik no mūsu planētas atrodas 330 miljonu kilometru attālumā, izlaida autonomu pētniecības robotu "Minerva".

Robota masa ir 600 gramu, un tas apgādāts ar fotokameru un mērinstrumentiem. Pirmie uzņēmumi no "Minervas" gaidāmi svētdien.

Robots uz asteorīda virsmas tika nomests no 60 metru augstuma, un pa asteroīda virsmu tas pārvietojas lēcieniem, līdzīgi bumbai. Tas ir optimālākais pārvietošanās veids zemas gravitācijas apstākļos, kādi valda uz asteroīda Itokava.

Robota nolaišana ir tikai ekspedīcijas galvenās fāzes mēģinājums. Vēlāk uz Itokavas nosēdīsies arī pati zonde, kas pēc grunts paraugu savākšanas dosies atceļā uz Zemi, kur tās ierašānās tiek gaidīta 2007.gada vasarā.

Vienīgais, kas līdz šim brīdim ir ticis atvests no kosmosa, ir Mēness akmeņi, kuri tika iegūti ASV programmas "Apollo" ietvaros pagājušā gadsimta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados.

Ja "Hayabusa" misija būs veiksmīga, tā pirmo reizi ļaus zinātniekiem iegūt lietiskas liecības par procesiem, kas notiek ievērojami tālāk, nekā atrodas Zemes dabīgais pavadonis.

Tiek uzskatīts, ka asteroīda putekļi varētu sniegt daudzas atbildes uz jautājumiem par Saules sistēmas rašanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!