Foto: AP/Scanpix/LETA
Ķīnas iedzīvotāju skaits ir samazinājies pirmo reizi 60 gadu laikā, valsts dzimstības līmenim sasniedzot rekordzemu līmeni - 6,77 dzimušie uz 1000 cilvēkiem, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Iedzīvotāju skaits 2022. gadā – 1,4 miljardi – samazinājās par 850 000, salīdzinot ar 2021. gadu. Ķīnas dzimstības līmenis ir samazinājies gadiem ilgi, liekot valdībai lemt par vairākām politiskajām iniciatīvām šīs tendences palēnināšanai.

Arī dzimstības līmenis 2022. gadā ir samazinājies no 7,52 2021. gadā, liecina Ķīnas Nacionālā statistikas biroja dati.

Pagājušajā gadā pirmo reizi mirušo skaits pārsniedza dzimušo skaitu. Ķīnā reģistrēts augstākais mirstības līmenis kopš 1976. gada – 7,37 nāves gadījumi uz 1000 cilvēkiem, salīdzinot ar 7,18 gadu iepriekš.

Ķīnas iedzīvotāju skaita tendences gadu gaitā lielā mērā ir veidojušas pretrunīgi vērtētā "viena bērna politika", kas tika ieviesta 1979. gadā, lai palēninātu iedzīvotāju skaita pieaugumu. Ģimenēm, kas pārkāpa šos noteikumus, tika uzlikts naudas sods un dažos gadījumos cilvēki pat tika atlaisti no darba.

"Viena bērna politiku" atcēla 2016. gadā, ļaujot precētiem pāriem audzināt divus bērnus. Pēdējos gados Ķīnas valdība piedāvāja arī nodokļu atvieglojumus un labāku mātes veselības aprūpi, kā arī citus pasākumus, lai mainītu vai vismaz palēninātu dzimstības samazināšanos.

Taču šīs politikas neizraisīja ilgstošu dzimstības pieaugumu. Eksperti skaidrojuši, ka tas ir tāpēc, ka politiku, kas veicināja bērnu dzimstību, nepavadīja centieni atvieglot bērnu aprūpes slogu, piemēram, netika piedāvāta lielāka palīdzība strādājošām mātēm vai nodrošināta piekļuve izglītībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!