Trešdien pirms industriāli attīstīto valstu un Krievijas (G8) līderu ierašanās netālu no Skotijas galvaspilsētas Edinburgas esošajā Glenīglzas kūrortā antiglobalizācijas aktīvisti atkal iesaistījušies sadursmēs ar policiju un bloķējuši satiksmi.
Protestētāji ceļā no savas nometnes Sterlingā uz Glenīglzas viesnīcu, kur paredzēts G8 sammits, dauzīja automobiļu logus un uzbruka policistiem. Viesnīcu un tās apkārtni ieskauj astoņus kilometrus garš drošības žogs, un to apsargā 10 000 policistu.

Policija uz dienvidiem no Glenīglzas slēgusi vairākus ceļus.

Daži no protestētājiem ģērbušies kā klauni, bet citi - maskēšanās tērpos. Demonstranti svilpj, sit bungas un izsauc pret G8 vērstus saukļus.

Demonstranti, izveidojot improvizētas barikādes, rīta sastrēgumstundā bloķēja ceļus Glenīglzas apkārtnē, arī vienu no Skotijas dzīvākajām autosatiksmes artērijām.

Policija ziņo, ka arestējusi 16 demonstrantus par "viegliem sabiedriskās kārtības pārkāpumiem".

"Mēs esam šeit, lai apturētu G8. Peļņas stādīšana augstāk par cilvēkiem izpostīs mūsu planētu," deklarēja 39 gadus vecā vides aktīviste Sofija Reinoldsa no Londonas brīdī, kad stiepa zarus, lai aizšķērsotu svarīgo autostrādi A9.

Pirms tam aptuveni 20 protestētāju apsēdās uz šosejas A9 apmēram 13 kilometrus no Glenīglzas, bloķējot uz vairākām minūtēm satiksmi, līdz ieradās policija, kas viņus no ceļa aizvāca.

Tajā pašā laikā kāda protestētāju grupa aizšķērsoja dzelzceļa līniju starp Stērlingu un Pērtu, apturot pasažieru vilcienu.

Aģentūras "Reuters" reportieris novērojis vismaz 20 incidentu uz šosejas dienvidos no Glenīglzas, protestētājiem cenšoties traucēt satiksmi. Pa šoseju braukā policijas furgoni, cenšoties izklīdināt satiksmes bloķētājus.

Paredzams, ka vēlāk pēcpusdienā aptuveni 5000 cilvēku liela demonstrantu kolonna pietuvosies barikādēm, kas ieskauj Glenīglzas viesnīcu.

Kā jau ziņots, tūkstošiem protestētāju gatavojas piedalīties demonstrācijā pie viesnīcas Skotijas kūrortā, kurā trešdien pulcēsies G8 līderi, lai apspriestu nabadzības mazināšanu Āfrikas valstīs, klimata pārmaiņu ierobežošanu un globālās ekonomikas problēmas.

Policija brīdinājusi protestētājus - miera aktīvistus, antikapitālistus, vides aizstāvjus un citu grupējumu piederīgos -, ka reakcija uz jebkuru vardarbīgu incidentu būs asa.

Lai gan G8 sammits sākas trešdien, dienas gaitā paredzēta tikai valstu līderu ierašanās Glenīglzā, kas atrodas aptuveni 65 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Skotijas galvaspilsētas Edinburgas. Šodien darba kārtībā iekļautas tikai galotņu sanāksmes atklāšanas vakariņas. Tādējādi protestētāji var cerēt uz galveno mediju uzmanību.

Starp protestētājiem būs arī Lielbritānijas parlamenta deputāts Džordžs Galovejs, kurš savulaik tika padzīts no Lielbritānijas premjerministra Tonija Blēra vadītās Leiboristu partijas par kritisko attieksmi pret Irākas karu.

Deputāts iepriekš apgalvoja, ka šoreiz neatkārtosies sadursmes starp protestētājiem un policiju, kādas pirmdien notika Edinburgā.

"Mēs nedemonstrējam pret policiju. Mēs demonstrējam pret noziedzniekiem Glenīglzā," izteicās Galovejs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!