Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejā notiek plaša mēroga militārās mācības, paziņoja Dienvidkoreja. Tas notiek pēc tam, kad Phenjana piedraudēja lauzt pirms 60 gadiem noslēgto pamiera līgumu ar saviem kaimiņiem, kā arī pirms gaidāmā ANO Drošības padomes balsojuma par sankcijām pret izolēto Korejas pussalas ziemeļu valsti, vēsta raidsabiedrība BBC.

Phenjana "šobrīd veic dažādus vingrinājumus, iesaistot armiju, jūras un gaisa spēkus", tāpat tiekot gatavoti turpmāki manevri, paziņoja Dienvidkorejas aizsardzības ministrija. "Ņemot vērā, ka šīs mācības jebkurā laikā var pārvērsties par provokāciju, mēs ar lielu interesi sekojam šīm aktivitātēm un stiprinām arī paši savu gatavību," teica ministrijas pārstāvis Kims Minseoks.

ANO Drošības padome ceturtdien balsos par rezolūciju, kas paredz paplašināt pret Phenjanu vērstās sankcijas, reaģējot uz februārī notikušo kodolizmēģinājumu. ANO ir aizliegusi Ziemeļkorejai kodol un ballistisko tehnoloģiju izmēģinājumus jau kopš tās pirmajiem kodoltestiem 2006. un 2009. gadā.

Šonedēļ par sankcijām pret Ziemeļkoreju vienojās ASV un Phenjanas galvenā sabiedrotā - Ķīna. Sankcijas būs vērstas pret Ziemeļkorejas diplomātiem, naudas pārvedumiem un luksusa preču pieejamību. Tās paredz arī iesaldēt trīs privātpersonu un ar armiju saistītu kompāniju aktīvus.

Pastiprinot reģionālo spriedzi, Phenjana otrdien paziņoja, ka varētu lauzt pamiera līgumu, atbildot uz ASV un Dienvidkorejas militārajām mācībām un gaidāmo sankciju paplašināšanu pret Phenjanu. Abas Korejas pussalas valstis teorētiski ir kara stāvoklī, jo 1950. - 1953. gada karš beidzās ar pamieru, nevis miera līguma noslēgšanu.

Dienvidkoreja solīja atbildēt uz Ziemeļkorejas provokācijām.

ASV un Dienvidkorejas pirmajā martā sāktas militārās mācības "Foul Eagle" pulcē aptuveni 200 000 korejiešu un 10 000 ASV karavīru, paredzams, ka tās turpināsies līdz aprīļa beigām. Savukārt 11. martā sāksies paralēlas datorsimulācijas mācības "Key Resolve".

Novērotāji ir nobažījušies, ka Ziemeļkoreja cenšas radīt pietiekami mazu kodolierīci, ko varētu izmantot par kaujas galviņustarpkontinentālajām raķetēm. Dienvidkoreja iepriekš norādīja, ka Phenjanas decembrī palaistā raķete ir spējīga sasniegt ASV.

Phenjana pēdējā laikā ir pastiprinājusi savu kareivīgo retoriku, solot atriebties nelabvēļiem un apgalvojot, ka kodolizmēģinājumu ir bijusi spiesta veikt ASV naidīgās attieksmes dēļ. Daudzi analītiķi gan apšauba Ziemeļkorejas propagandas slavētās armijas, kuras priekšā savā laikā "ceļos noslīguši ASV iekarotāji" patiesās spējas. Vairums militāro novērtējumu prognozē, ka Ziemeļi zaudētu jebkuru karu pret ASV atbalstītajiem Korejas pussalas Dienvidiem, tāpēc Phenjana neriskētu ar nozīmīga konflikta izraisīšanu.

Saskaņā ar 2010. gada datiem Ziemeļkorejas armijā, kas ir ceturtā lielākā pasaulē, ir 1,1 miljons aktīvā personāla, bet rezervistu skaits sasniedz 8,2 miljonus - pirmā vieta pasaulē, informē laikraksts "The Telegraph".  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!