Par pazīstamās franču aktrises Marī Trentinjānas nogalināšanu Lietuvā notiesātais franču rokmūziķis Bertrāns Kantā šonedēļ pirms termiņa tiks atbrīvots no Francijas cietuma, pirmdien paziņoja prokuratūra.
Kantā, kurš izcieš astoņu gadu cietumsodu netālu no Francijas dienvidrietumu pilsētas Tulūzas, otrdien tiks atbrīvots pirms termiņa par labu uzvedību, piebilda pilsētas prokuratūras pārstāvis.

Dziedātājs tiek atbrīvots ar nosacījumu, ka viņam regulāri jātiekas ar tiesnesi, jāiziet terapijas kurss un viņš nedrīkst publiski izteikties par savu noziegumu, kā arī ierakstīt dziesmas vai jebkādus audiovizuālus materiālus par to.

Šie nosacījumi viņam jāievēro līdz 2010.gada jūlijam.

Upures māte Nadīna Trentinjāna ir pret Kantā atbrīvošanu.

"Es baidos, ka viņa atbrīvošana pirms termiņa ir bēdīgi nozīmīga visiem, kuri cīnās par to, lai vardarbība pret sievietēm beidzot tiktu godīgi sodīta," viņa raksta vēstulē tiesnesim.

Kantā advokāts Olivjērs Mecners teica, ka viņa klients bijis paraugieslodzītais, un piebilda, ka viņš tik drīz neuzstāsies publikai.

Kantā un Trentinjānas mīlas dēkai Francijā bija pievērsta liela uzmanība, un slepkavība fanus šokēja. Trentinjāna filmējās desmitiem franču un vairākās ārzemju filmās.

43 gadus vecais Kantā bija grupas "Noir Desir" solists. Lietuvas tiesā viņs tika atzīts par vainīgu 41 gadu vecās Trentinjānas nāves izraisīšanā, viņu piekaujot viesnīcas istabā Viļņā 2003.gada jūlijā.

Uzskata, ka Trentinjāna guva smago galvas traumu Viļņas viesnīcā konflikta laikā ar Kantā, kuru pēc konflikta ievietoja slimnīcā alkohola un citu apreibinošu vielu intoksikācijas dēļ. Eksperti konstatējuši, ka Trentinjānas nāves cēlonis bija gūtās traumas un vismaz 19 sitieni, no kuriem lielākā daļa skāruši viņas galvu.

Kantā savu vainu atzina daļēji. Tiesā viņš teica, ka strīda laikā četras reizes iesitis Trentinjānai pa seju, taču nogalināt aktrisi nav gribējis.

Ārsti domā, ka cietusī uz slimnīcu atvesta vairākas stundas pēc tam, kad bija guvusi smago traumu. Trentinjānai Viļņas Universitātes slimnīcā veica divas sarežģītas operācijas, taču 1.augustā viņa Francijā nomira.

Četru bērnu māte Trentinjāna Lietuvā atradās kopš jūnija, jo tur filmēja viņas mātes Nadīnas Trentinjānas režisētu seriālu "Koleta" ("Colette"). Marī Trentinjāna šajā seriālā atveidoja galveno lomu. Pēc traģēdijas seriāla filmēšana tika pārtraukta, lai gan līdz uzņemšanas beigām bija atlikušas vairs tikai trīs dienas.

Nadīna Trentinjāna filmu tomēr pabeidza, lai tādējādi godinātu savas meitas piemiņu. 41 gadu veco aktrisi no Lietuvas galvaspilsētas Viļņas ar lidmašīnu pārveda uz Franciju, jo, saprotot, ka viņas dzīvību nav iespējams glābt, viņas vecāki bija lūguši, lai meitai ļauj nomirt dzimtenē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!