Foto: Reuters/Scanpix
Pirms sestdien Gēteborgā paredzētās neonacistu demonstrācijas Zviedrijas policija aizturējusi vairākus cilvēkus.

Piektdienas vakarā Gēteborgas Ladveteras lidostā tika aizturēti divi ārvalstnieki, kuru bagāžā atrasti naži. Abi aizturēti, pamatojoties uz aizdomām par vardarbīgu uzbrukumu gatavošanu, teikts Zviedrijas policijas tīmekļa vietnē publicētajā paziņojumā.

Gēteborgā aizdomās par vardarbīgu uzbrukumu plānošanu aizturēti vēl septiņi ārvalstnieki, ziņo aģentūra TT.

Saistībā ar Zviedrijas otrā lielākajā pilsētā paredzēto neonacistu demonstrāciju policija veikusi operācijas arī citviet valstī.

Helsingborjā autoostā aizturēts kāds ārvalstnieks, kas iesitis policistam.

Kopumā līdz šim aizturēti aptuveni 20 cilvēki, tostarp deviņi ārvalstnieki, bet viens ārvalstnieks izraidīts no valsts.

Sestdien Gēteborgā paredzēta neonacistiskās Ziemeļu pretestības kustības (NMR) demonstrācija.

Situācija Gēteborgā ir īpaši saspīlēta, jo vienlaikus pilsētas centrā notiek ikgadējā grāmatu izstāde un futbola mačs. Turklāt neonacistu akcija sakrīt ar ebreju Salīdzināšanas dienu.

Sākotnēji NMR demonstrācijas maršruts bija paredzēts gar sinagogu, taču tiesa gājiena maršrutu saīsināja, lai novērstu iespējamos incidentus.

Varasiestādes prognozē, ka neonacistu demonstrācijā varētu piedalīties aptuveni 1000 cilvēku, bet kontrdemonstrācijā – līdz 10 000 cilvēku.

NRM dibināta 1997. gadā un izplata atklāti rasistisku un antisemītisku ideoloģiju. Organizācijas pieaugošā popularitāte Zviedrijā radījusi satraukumu arī kaimiņos esošajā Norvēģijā.

Jau septembra sākumā aptuveni 50 NRM aktīvisti Gēteborgas centrā sarīkoja nesankcionētu gājienu.

Šīs akcijas laikā izcēlās sīkas sadursmes starp neonacistiem un viņu pretiniekiem, taču policijas iejaukšanās tās ātri novērsa. Neviena persona netika aizturēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!