Foto: AFP/Scanpix

Iecerētā Eiropas Savienības (ES) un ASV brīvās tirdzniecības līguma (TTIP) pretinieki šodien gatavojas rīkot masu protesta demonstrācijas, tādējādi sagaidot Savienoto Valstu prezidenta Baraka Obamas vizīti Vācijā.

Protesta akcijas Hannoverē paredzētas dienu pirms Obama tur plāno atklāt vietējo preču gadatirgu, kura oficiālais partneris šogad ir ASV.

Demonstrāciju rīkotāji, kas plāno vērsties arī pret brīvās tirdzniecības līgumu ar Kanādu (CETA), prognozē, ka tajās piedalīsies desmitiem tūkstošu cilvēku.

Paredzēts, ka Hannoverē Baltā nama saimnieks tiksies arī ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, un tāpēc protesta akciju sauklis ir: "Ierodas Obama un Merkele - apturiet TTIP un CETA!"

Pirmdien Obamam un Merkelei Hannoverē pievienosies arī citu lielāko Eiropas valstu līderi.

Kustībā pret brīvās tirdzniecības līgumiem iesaistījušās visdažādākās organizācijas - arodbiedrības, mākslinieki, baznīcu draudzes -, kas bažījas, ka TTIP un CETA var apdraudēt pašreizējos ES vides aizsardzības un tiesiskos standartus.

Vācijas vides aizstāvju apvienība BUND īpaši asi kritizē līgumos paredzētās īpašās tiesības lielajiem uzņēmumiem, kamēr arodbiedrība "Verdi" norāda, ka līgumi pasargās uzņēmējus no tiesiskās vajāšanas par strādājošo pamattiesību pārkāpumiem.

Protestu organizētāji vaino federālo valdību nespējā kliedēt šīs bažas.

Uz līdzīgu protesta akciju Berlīnē pagājušā gada oktobrī pulcējās vismaz 150 000 cilvēku, kamēr tās rīkotāji apgalvo, ka ielās esot izgājuši 250 000 vāciešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!