Foto: AFP/Scanpix
Dienvidāfrikas policijas virsnieks Hiltons Bota, kurš vada izmeklēšanu slepkavības lietā pret protēžu skrējēju Oskaru Pistoriusu, pats tiek apsūdzēts septiņos slepkavības mēģinājumos par šaušanu uz automašīnu nolūkā to apturēt, ceturtdien apstiprināja policija.

Nacionālās prokuratūras preses sekretārs ceturtdien paziņoja Dienvidāfrikas laikrakstam "Eyewitness News", ka Bota esot atstādināts no Pistoriusa lietas izmeklēšanas. "Mēs neesam pieņēmuši lēmumu par to. Pašlaik viņš vēl arvien ir [izmeklēšanas vadītājs] šajā lietā," vēlāk ziņu aģentūrai AFP pavēstīja policijas preses sekretārs Nevils Malila.

"Mūs tikai vakar informēja, ka ir atjaunotas apsūdzības slepkavības mēģinājumos pret Hiltonu Botu," sacīja policijas preses sekretārs Nevils Malila. Viņš paskaidroja, ka šīs apsūdzības Botam pirmoreiz tika izvirzītas 2009.gadā, bet vēlāk tika atsauktas.

Laikraksts "Eyewitness News" ziņoja, ka Botam un vēl diviem policijas virsniekiem maijā jāstājas tiesas priekšā par to, ka viņi alkohola reibumā braukuši ar valsts automašīnu un atklājuši uguni uz mikroautobusu, kurš bijis pilns ar pasažieriem. Daži mediji ziņoja, ka šis incidents noticis 2009.gadā.

Pistoriusa advokāti trešdien tiesā konstatēja nepilnības pierādījumos un liecībās pret viņu un ceturtdien mēģinās panākt viņa atbrīvošanu pret drošības naudu.

Pistoriuss otrdien tiesā tika apsūdzēts iepriekš plānotā savas draudzenes Rēvas Stēnkampas slepkavībā, kas notikusi 14.februāra rītā Pistoriusa mājoklī Pretorijā.

Bota trešdien pēc apsūdzētā advokātu jautājumiem piekrita, ka Pistoriusa versija par notikušo atbilst nozieguma vietas stāvoklim.

Apsūdzētā advokāts Barijs Rū arī apšaubīja liecinieku teikto, ka pirms apšaudes esot izcēlies strīds starp Pistoriusu un Stēnkampu.

Kāda sieviete, kas dzīvo tajā pašā dzīvojamo māju kompleksā, kur atrodas slepkavības vieta, tiesā stāstīja, ka "dzirdējusi balsis, kas izklausījās kā nepārtraukts strīds, no pulksten diviem līdz trijiem naktī", tātad dažas stundas pirms Stēnkampas nāves.

Cits apsūdzības puses liecinieks sacīja, ka dzirdējis šāvienus, sievietes kliedzienus un atkal šāvienus.

Rū apstrīdēja šīs liecības, jo viens liecinieks atradās vismaz 300 metru attālumā no mājas, bet otrs liecinieks kļūdījās, minot šāvienu skaitu.

Bota arī bija spiests atzīt, ka policija savas izmeklēšanas laikā neredzēja lodi, kas bija trāpījusi tualetes izlietnē un kuru pēc četrām dienām atrada tiesu mediķi. Bota arī atzina, ka nebija uzvilcis aizsargtērpu, kad notikuma vietu apmeklēja tiesu mediķi.

26 gadus vecais Pistoriuss apgalvo, ka kļūdaini noturējis 29 gadus veco Stēnkampu par kramplauzi un tāpēc viņu nošāvis caur aizslēgtām tualetes durvīm. Stēnkampa tika atrasta mirusi 14.februārī Pistoriusa mājoklī ar trim šautām brūcēm galvā, elkonī un gūžā.

Policijas izmeklētāji trešdien tiesā liecināja, ka Pistoriusa mājoklī atraduši dopinga preparātu testosteronu un adatas, bet vēlāk atteicās to apstiprināt vai noliegt, jo atrastās vielas sastāvu vēl nav noskaidrojuši tiesu mediķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!