Polijas kompānija "PKN Orlen", kas šobrīd kārto Lietuvas koncerna "Mažeiķu nafta" izpirkšanas darījumu, paziņojusi, ka pēc ceturtdien notikušā ugunsgrēka Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcā neatsakās no šā 2,6 miljardus dolāru vērtā darījuma, tomēr atliek līguma finansējuma kārtošanu, lai analizētu situāciju.
Kā Lietuvas premjerministram Ģediminam Ķirķilam apliecinājis kompānijas valdes priekšsēdētājs Igors Halupecs, "PKN Orlen" savus nodomus attiecībā uz Lietuvas koncernu paturējusi.

Vienlaikus Polijas ziņu aģentūrai PAP, atsaucoties uz Halupecu, vēsta, ka darījuma finansējuma kārtošana tiek atlikta. "Plānojām līgumu ar bankām par darījuma finansēšanu parakstīt oktobra vidū, bet nolēmām to atlikt, lai mums būtu vairāk laika situācijas analizēšanai," viņš sacījis.

Koncerns "Mažeiķu nafta" piektdien izplatījis oficiālu paziņojumu, kurā apliecina, ka ugunsgrēku izraisījusi noplūde rūpnīcas mazuta vakuumdestilācijas kolonnā.

Kā jau ziņots, ugunsgrēks sākās aptuveni plkst.15, liesmu staba augstums sasniedza 150 metrus un ugunsgrēks pārņēma 800 kvadrātmetru platību. Aptuveni pēc divām stundām ugunsgrēku izdevās lokalizēt. Patlaban liesmas ir apdzēstas. Cietušo nav.

Koncerna paziņojumā teikts, ka jēlnaftas pārstrāde rūpnīcā turpinās un pašreizējā pārstrādes jauda ir 12 000 tonnas dienā. Zaudējumu apmēri tiks izvērtēti, kad būs pilnīgi pabeigta izmeklēšana, norāda "Mažeiķu naftas" vadība.

"Mažeiķu naftas" meitasuzņēmuma Latvijā SIA ""Mažeiķu nafta" tirdzniecības nams" vadītājs Ivars Blumbergs skaidro, ka kompānija turpina apzināt ugunsgrēka sekas. Lai arī rūpnīca divas reizes samazinājusi ražošanas jaudas, tiek prognozēts, ka Latvijas degvielas tirgus to būtiski neizjutīs, jo Latvijā nonākot tikai apmēram 6% no rūpnīcas produkcijas.

Plašākus komentārus kompānija sniegšot, tiklīdz būšot apzināta jaunākā informācija.

Lietuvas premjerministrs, kas piektdien iepazinies ar situāciju uzņēmumā, uzsver, ka koncernam ir "skaidra avārijas seku likvidēšanas stratēģija", kas ļaus apgādāt ar naftas produktiem iekšējo tirgu un remonta laikā nodrošināt maksimāli efektīvu uzņēmuma darbību.

Ķirķils ziņu aģentūrai "Reuters" izteicies, ka Lietuvas valdība lūgusi britu juridiskajai kompānijai "DLA Piper" izvērtēt ugunsgrēka iespējamo ietekmi uz darījuma pabeigšanu.

"PKN Orlen" pārstāvis Lietuvā Aleks Romankevičs sacījis, ka kompānija saskaņā ar savām iespējām palīdzēs ugunsgrēka seku likvidēšanā. Polijas kompānija gatavojas sīki izanalizēt ugunsgrēka ietekmi uz rūpnīcas turpmāko darbību un rentabilitāti, bet cer, ka notikušais netraucēs sekmīgi pabeigt darījumu, viņš piebildis.

Arī Lietuvas premjera padomnieks Sauļus Spečus, kas uzturas Polijā un ziņu par ugunsgrēku ceturtdien saņēmis Halupeca klātbūtnē, domā, ka nav pamata runām par to, ka darījums būtu apdraudēts.

Sakarā ar to, ka Mažeiķu rūpnīca kopš jūlijā notikušās avārijas Krievijas naftas vadā "Družba" vairs nesaņem jēlnaftu pa cauruļvadu, tai nākas piegādāt izejvielas pa jūras ceļu, kas izmaksā dārgāk, un tagad, kad pēc ugunsgrēka uz remonta laiku samazināsies rūpnīcas jauda, tas var mazināt uzņēmuma ienesīgumu.

Kā norāda Krievijas izdevums "newsru.com", saskaņā ar līgumu darījums var nenotikt, ja "Mažeiķu nafta" zaudētu īpašuma daļu, kuras vērtība pārsniedz 250 miljonus dolāru. "Mažeiķu naftas" valdes priekšsēdētājs Nerijus Eidukevičs sacījis, ka tas būtu iespējams vienīgi tad, ja koncerns pilnībā zaudētu vienu no trim saviem objektiem - vai nu Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcu, vai Būtiņģes termināli, vai Biržu naftas vadu.

Pēc Lietuvas premjerministra vārdiem, ugunsgrēks, kas nodarīja Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcai miljoniem dolāru zaudējumus, izcēlies "tehnisku iemeslu dēļ sakarā ar gāzu vai degošu šķidrumu noplūdi", un pagaidām nav konstatēts, ka to būtu izraisījusi "ārēja iedarbība".

Tikmēr avoti kompānijā "PKN Orlen", uz kuriem atsaucas aģentūra "Interfax", izteikušies, ka ugunsgrēks nav bijis nejaušība.

Kā uzskata premjerministrs, uzņēmuma remonts varētu ieilgt līdz "vairākiem mēnešiem".

Tirdzniecība ar Lietuvas naftas koncerna "Mažeiķu nafta" akcijām Viļņas Fondu biržā piektdien tika apturēta, lai aizsargātu investoru intereses, kamēr klajā nāks informācija par ugunsgrēka nodarītiem postījumiem un kompānijas prognozējamo darba režīmu.

Finanšu analītiķi atzīst, ka vērtspapīru tirgū notikušais radījis negatīvu noskaņojumu, kas, domājams, tuvākajā laikā varētu pastiprināties, bet diez vai būs ilglaicīgs.

Kā ziņu aģentūrai ELTA sacījis finanšu mākleruzņēmuma "Jūsu tarpininkas" mākleris Andrus Adomkus, gaidāms, ka jau nākamnedēļ "Mažeiķu naftas" akciju tirdzniecība atsāksies, bet paredzama jūtama akciju vērtības krišanās - iespējams, pat par maksimālo vērtību - 15%, taču varētu atrasties pircēji, kuri nekritīs panikā un šo zemu cenu izmantos.

Pagaidām nav skaidrs, vai pēc ugunsgrēka varētu tikt noteikta ārkārtējā situācija. Tas kļūs zināms pirmdien pēc Ārkārtējo situāciju komisijas sēdes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!