Polijas naftas kompānija "PKN Orlen" varētu atdot Krievijai savu Lietuvas meitsabiedrību "Orlen Lietuva" jeb bijušo "Mažeiķu naftu" apmaiņā pret Ungārijas kompāniju MOL, vēsta Krievijas izdevums "RBK daily".

Krievijas naftas kompānija "Surgutņeftegaz" grib tikt vaļā no MOL akcijām, ko tā iegādājusies pirms nepilna gada, vēsta izdevums, atsaucoties Ungārijas laikrakstu "Nepszabadsag", kas savukārt šādu informāciju ieguvis no nenosauktiem avotiem.

Pagājušajā nedēļā tā ar Lielbritānijas kompāniju "Sinocor" apspriedusi iespēju MOL akcijas apmainīt pret akciju daļu pasaules trešajā lielākajā ķīmijas kompānijā "Ineos". Tomēr šāda darījuma noteikumi Krievijas kompāniju nav ieinteresējuši, tāpēc ticamāks esot maiņas variants: "Surgutņeftegaz" varētu atdot MOL akcijas Polijas kompānijai "PKN Orlen", bet pretī saņemt "Orlen Lietuva".

"Surgutņeftegaz" pārstāvji savus plānus attiecībā uz MOL nekomentē, bet kompānija "PKN Orlen" nesen apliecināja, ka šobrīd tiek izskatīts jautājums par stratēģiskā partnera meklējumiem kompānijā "Orlen Lietuva".

"Taču šajā provizoriskajā posmā jebkāda diskusija par iespējamo potenciālā stratēģiskā partnera dalību ir tīra spekulācija," izteicies "PKN Orlen" mārketinga direktors Lešeks Kurņickis. Pēc viņa teiktā, ja Krievijas kompānija iesniegs sadarbības priekšlikumu, Polijas puse ir gatava to apspriest.

Kā ziņots, pēdējā laikā medijos aizvien biežāk izskan pieņēmumi, ka "PKN Orlen" varētu pārdot Lietuvas uzņēmumu kādai Krievijas kompānijai, ja poļiem neizdotos pārņemt savā īpašumā vai vismaz kontrolē Lietuvas kompāniju "Klaipedos nafta".

Polijas kompānija vēlas izbūvēt aptuveni 100 kilometrus garu naftas vadu no Klaipēdas uz Mažeiķiem un tādējādi samazināt transporta izmaksas, tomēr neriskē ieguldīt šādā objektā apmēram 300 miljonus litu (61,2 miljonus latu), kamēr nekontrolē pašu termināli. Poļiem rūp "Klaipedos nafta" kravu tarifu politika, ko viņi labprāt gribētu ietekmēt.

Savukārt Lietuva Klaipēdas termināli uzskata par stratēģiski svarīgu objektu un nesteidzas to pārdot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!