Foto: AP/Scanpix
Desmitiem tūkstoši cilvēku otrdien Ēģiptē protestēja pret prezidenta Mohameda Mursi lēmumu piešķirt sev plašākas pilnvaras. Protesti bija vieni no lielākajiem valstī kopš bijušā prezidenta Hosni Mubaraka gāšanas 2011. gadā, vēsta raidsabiedrība BBC.

“Mēs negribam atkal diktatūru. Mubaraka režīms bija diktatūra. Mums bija revolūcija, lai būtu taisnīgums un brīvība,” raidsabiedrība BBC citē 32 gadus veco protestētāju Ahmedu Huseini.

Ēģiptes prezidents Mursi, kurš ir pirmais vēlētais prezidents kopš ilggadējā valsts vadītāja Mubaraka gāšanu, 22. novembrī parakstīja dekrētu, kurā teikts, ka nevienu no lēmumiem, kuru viņš ir pieņēmis kopš stāšanās amatā jūnijā līdz jaunās konstitūcijas pieņemšanai, nevar pārsūdzēt tiesā.

Protestētāji trešdien vēl turpina atrasties Tahrira laukumā Kairā, informē BBC. Naktī notikušas policija un vairāku simtu protestētāju sadursmes. Protesti otrdien notikuši arī Aleksandrijā, Suecā, Minjā un citās pilsētās.

Mehallas el Kubras pilsētā vairāk nekā 100 cilvēki ir ievainoti Mursi pretinieku un atbalstītāju sadursmēs, informē mediķi. Daudzās vietās notikuši uzbrukumi kustības Musulmaņu brālība, kurai pieder Mursi, birojiem.

Pati Musulmānu brālība otrdien protestus nav rīkojusi, bet apgalvo, ka vajadzības gadījumā var mobilizēt “miljonus” prezidenta atbalstam. Mursi atbalstītāji uzskata, ka dekrēts bija nepieciešams, lai nosargātu revolūcijas ieguvumus pret Mubaraka ēras tiesu sistēmu.


Jau vēstīts, ka pēc Mursi pieņemtā dekrēta Ēģiptē sākušies protesti un uzbrukumi Musulmaņu brālības birojiem. Daudzi iedzīvotāji ir vīlušies jaunajā prezidentā, kurš arvien vairāk līdzinoties savam revolūcijā gāztajam priekšgājējam Mubarakam.

“Delfi”, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka 22. novembra dekrēts noteic, ka konstitucionālajai asamblejai, kas pašlaik izstrādā jaunu konstitūciju, un parlamenta augšpalātai ir imunitāte pret tiesas lēmumiem, kas paredzētu tās atlaist. Pašlaik tiesas izskata vairākas prasības atlaist šīs institūcijas, kurās dominē Mursi sabiedrotie islāmisti.

Vēl Ēģiptes prezidenta dekrētā teikts, ka nevienu no lēmumiem, kuru viņš ir pieņēmis kopš stāšanās amatā jūnijā līdz jaunās konstitūcijas pieņemšanai, nevar pārsūdzēt tiesā.

Mursi arī parakstījis rīkojumu ar kuru atceļ no amata ģenerālprokuroru Abdelmegidu Mahmudu, kuru viņam neizdevās atlaist pagājušajā mēnesī. Rīkojums noteic, ka ģenerālprokurors nevar būt amatā ilgāk par četriem gadiem, savukārt Mahmuds ir amatā jau teju desmit gadu. Ēģiptes prezidents par jauno ģenerālprokuroru iecēlis Talaatu Ibrahimu Abdallāhu.

Mubaraks pērn 11.februārī atkāpās no Ēģiptes prezidenta amata pēc 18 dienu ilgiem masu nemieriem, kuru dalībnieki pieprasīja valdošā režīma maiņu. Bijušajam līderim par protestu asiņaino apspiešanu piesprieda mūža ieslodzījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!