Foto: Reuters/Scanpix
Kembridžas Universitātes pētnieki atklājuši, ka kožu kāpuri, kuri barojas ar vasku no bišu stropiem, tāpat var pārstrādāt plastmasu, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Augsnes un okeāna piesārņojums ar plastmasu ir viena no lielākajām ekoloģiskajām problēmām: katru gadu pasaulē tiek saražoti 80 miljoni tonnu polietilēna, ko izmanto maisiņu un iepakojuma materiālu ražošanai.

Britu zinātnieki domā, ka jaunais atklājums palīdzēs cīnīties ar plastmasas atkritumiem, kuru sadalīšanas dabā normālos apstākļos var ilgt simtiem gadu.

"Kāpurs kļūs par sākumpunktu. Mums ir jātiek galā ar niansēm un mēs ceram likt priekšā plastmasas atkritumu problēmas risinājumu," BBC stāsta Kembridžas bioķīmiķis, viens no pētījuma autoriem Paolo Bombeli.

Doktors Bombeli un viņa kolēģe no Spānijas Federika Bertočini savu atklājumu jau ir patentējuši. Tagad zinātnieki strādā pie plastmasas pārstrādāšanas procesa paātrināšanas, pētot, kādas ķīmiskās vielas šajā procesā kāpuri izmanto.

Svarīga loma šajā procesā ir kāpura organismā dzīvojošiem mikrobiem, pieļauj zinātnieki. Ja izdodies atklāt visu ķīmisko procesu, kā kukaiņi pārstrādā plastmasu, tas būs nopietns izrāviens cīņā pret vides piesārņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!