Foto: AFP/Scanpix/LETA
Tādas platformas kā "Facebook", "Instagram" un "Twitter" ir centušās mazināt pieejamību maldinošai informācijai par karu Ukrainā, taču "TikTok" tiek demonstrēti nepatiesi video, kuri sasniedz miljoniem skatījumu, ziņo raidsabiedrība BBC.

"Tiktok" lietotāju bāze sasniedz vairāk nekā vienu miljardu cilvēku, no kuriem puse ir jaunāka par 30 gadiem, respektīvi, šajā platformā, kurā nenotiek efektīva nepatiesas informācijas kontrole, liela daļa jauniešu saņem informāciju par karu Ukrainā.

Lai nokļūtu viltus ziņu un video slazdā jaunam "TikTok" lietotājam vietnē jāpavada mazāk par 40 minūtēm, atsaucoties uz "NewsGuard" pētījumu, informē BBC.

Izplatītākās maldinoša satura kategorijas ir video tiešraides, kurās lietotājs demonstrē iepriekš piemeklētu video ar kaujas ainām vai viltotām sprādzienu un apšaudes skaņām, tad atliek tikai sākt tiešraidi. Tiklīdz tiek sasniegta plašāka auditorija, tiešraides veidotājs sāk lūgt ziedojumus, skaidro BBC.

Otra viltus satura kategorija ir īsi video, kuros reālu kara video vietā tiek izmantoti militāro videospēļu sižeti, tāpat tiek izmantoti vecu konfliktu skati, nereti no 2014. gada Krievijas invāzijas Ukrainā, identificē BBC. Kā piemēru var minēt video, kurā redzama kājnieku kaujas mašīna ar Ukrainas karogu, kas traucas pa apdzīvotas vietas ielu – skatīts četrus miljonus reižu –, arī datēts ar Krievijas iebrukumu Ukrainā 2014. gadā, vēsta BBC.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās 24. februāra rītā. Kopš šī iebrukuma dažādos sociālajos tīklos izplatās nepatiesa informācija par notiekošo. Kamēr "Facebook" un "Instagram" platformās pastāv marķējumi par nepatiesu un maldinošu saturu Ukrainas kara kontekstā, šādas atzīmes "TikTok" ir retums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!