Foto: AFP/Scanpix

Trīs Zviedrijas aktīvisti, kas organizēja "plīša lācīšu desantu" Baltkrievijā, otrdien ielūdza šīs valsts prezidentu Aleksandru Lukašenko ierasties Zviedrijā, lai pārrunātu notikušo.

"Kādēļ gan jums neierasties un mūs neapciemot?" Zviedrijas sabiedrisko attiecību kompānija "Studio Total", kas organizēja lidojumu un kurā strādā trīs aktīvisti, rakstīja vēstulē Lukašenko, kurā nosauca Baltkrievijas prezidentu par diktatoru. Lukašenko gan Eiropas Savienības (ES) sankciju dēļ ir aizliegts iebraukt ES valstīs.

"Studio Total" norādīja, ka labprātāk redzētu Baltkrievijas autoritāro līderi ierodamies Stokholmā, nevis pieņemtu Baltkrievijas Valsts drošības komitejas (VDK) nosūtīto aicinājumu viņiem ierasties Minskā, lai atbildētu uz jautājumiem par jūlija sākumā notikušo incidentu.

"Mēs visu noorganizēsim un maksāsim par naktsmītni, pārtiku, taksometru un tamlīdzīgām lietām. Mēs arī, kā jau solījām, izstāstīsim visu, ko vēlaties zināt par to, kā apmānīt jūsu dārgās pretgaisa aizsardzības sistēmas," teikts ironiskā tonī uzrakstītajā vēstulē.

Zviedrijas aktīvisti paziņojuši, ka pagājušajā mēnesī nelikumīgi iekļuvuši Baltkrievijas gaisa telpā un virs Minskas pilsētas un Minskas apgabala Iveņecas pilsētas izmetuši simtiem plīša lācīšu ar maziem izpletnīšiem, pie kuriem bija piestiprinātas zīmītes ar aģitāciju par vārda brīvību un cilvēktiesībām.

Tiek vēstīts, ka zviedru pilotētā viegldzinēja civilā lidmašīna Baltkrievijas robežu šķērsojusi no Lietuvas puses.

Baltkrievijas varas iestādes paziņoja, ka ar valsts ģenerālprokuratūras starpniecību ir vērsušās pie Lietuvas un Zviedrijas ar lūgumu palīdzēt lietas izmeklēšanā par viegldzinēja lidmašīnas nelikumīgu ielidošanu Baltkrievijas gaisa telpā 4.jūlijā.

Incidents bija viens no iemesliem, kas izraisīja diplomātisko konfliktu starp Baltkrieviju un Zviedriju. Baltkrievija 8.augustā paziņoja, ka atsauc visus savus diplomātus no Zviedrijas, un norādīja, ka Stokholmai ir jāatsauc visi savi diplomāti no Minskas.

Aizpagājušajā nedēļā Baltkrievija izraidīja Zviedrijas vēstnieku Minskā, apsūdzot viņu par mēģinājumu saraut Stokholmas un Minskas attiecības, jo viņš bija uzturējis kontaktus ar opozicionāriem un cilvēktiesību aktīvistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!