Foto: AP/Scanpix

Centrāleiropā turpinoties plašajiem plūdiem, dzīvību stihijā zaudējuši jau vismaz deviņi cilvēki.

Čehijā atbildīgie dienesti bijuši spiesti atvērt valsts dienvidu daļā esošos dambjus, tādējādi galvaspilsētas Prāgas virzienā plūst milzīgs ūdens daudzums.

Sagaidāms, ka ūdens līmenis Vltavas upē, kas plūst cauri Prāgai, augstāko līmeni sasniegs otrdienas rītā.

Spēcīgu lietavu izraisītajos plūdos Čehijā dzīvību zaudējuši vismaz septiņi cilvēki, bet vēl divi cilvēki stihijā gājuši bojā Austrijā.

Savukārt Vācijā pretplūdu aizsardzības stiprināšanā iesaistīta armija.Pasavā, Bavārijā, ūdens līmenis sasniedzis augstāko rādītāju kopš 16.gadsimta, tādējādi liela daļa pilsētas ir nepieejama.

Čehijā izsludināts ārkārtas stāvoklis. Valsts rietumu daļā savas mājas bijuši spiesti pamest ap 3000 cilvēku.

Pirmdienas rītā Vltavā ik sekundi caur Prāgas vēsturisko centru iztecēja 2800 kubikmetri ūdens, kas ir desmit reižu vairāk, nekā ierasts.

Drošības apsvērumu dēļ slēgts pilsētas metro un centrālā notekūdeņu attīrīšanas sistēma, gar Vltavas upes krastiem ierīkotas barjeras un novietoti smilšu maisi.

Slēgts tūristu iecienītās Kārļa tilts un nācies pārvietot zooloģiskā dārza dzīvniekus.

Pirmdienas vakarā Prāgas iedzīvotājiem šķita, ka ļaunākais jau aiz muguras, no Čehijas ziņoja BBC korespondents. Taču Čehijas premjerministrs Petrs Nečass negaidīti paziņoja, ka Vltavas kaskādes deviņu dambju sistēma ir bīstami piepildījusies ar ūdeni, tādēļ ir jāsamazina spiediens.

Plkst.20 pēc vietējā laika (plkst.21 pēc Latvijas laika) tika atvērtas vairāku dambju slūžas.

2002.gada postošajos plūdos Čehijā gāja bojā 17 cilvēki, bet Eiropai tika nodarīti zaudējumi ap 20 miljardu eiro (14,05 miljardu latu) apmērā.

Centrāleiropā spēcīgo plūdu dēļ slēgti daudzi ceļi un apgrūtināta dzelzceļa satiksme. Tūkstošiem mājsaimniecību palikušas bez elektroenerģijas apgādes.

Austrijas meteoroloģijas dienests informē, ka dažu dienu laika nolijusi divu mēnešu norma.

Austrijā savas mājas Zalcburgā un Tirolē nācies pamest vairāk nekā 300 cilvēkiem.

Vācijā pretplūdu aizsardzības stiprināšanā valsts dienvidu un austrumu reģionā iesaistīti 1760 karavīri.

Pasavas un Rozenheimas pilsētās Bavārijā izsludināts ārkārtas stāvoklis, tikmēr meteorologi prognozē, ka lietavas turpināsies.

Ūdens līmenis Pasavā, kur Donavā ieplūst Innas un Ilzes upes, ir augstākais kopš 1501.gada, un tas varētu vēl pieaugt.

Liela daļa pilsētas ir applūdusi, un drošības nolūkos atslēgta elektroenerģijas piegāde. Nācies pārvietot arī ieslodzītos.

Atsevišķās Donavas un Reinas daļās Vācijā, kā arī visā Donavas daļā Austrijā apturēta kuģniecība.

Otrdien plūdu skartos apgabalus Vācijā apmeklēs kanclere Angela Merkele.
Tikmēr Eiropas Savienība (ES) paudusi gatavību palīdzēt stihijas ietekmētajām dalībvalstīm.

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico savukārt brīdinājis, ka arī viņa valstī pastāv plūdu draudi, jo Donavā, kas plūst cauri Bratislavai, paaugstinās ūdens līmenis.

"Mēs no Vācijas un Austrijas saņemam sliktas ziņas. Mums ir jādara viss iespējamais, lai pasargātu galvaspilsētu," viņš sacīja.

Savukārt Ungārijas Nacionālā katastrofu dienesta vadītājs paziņojis, ka pie pretplūdu aizsardzības plāna Budapeštā pašreiz strādā 400 cilvēku. Pilsētai cauri plūstošajā Donavā ūdens līmenis pat varētu pārsniegt 2002.gada rekordu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!