Smagie plūdi Centrālajā un Rietumeiropā radījuši materiālus zaudējumus miljardiem dolāru vērtībā, taču apdrošināšanas kompānijām šie zaudējumi nebūs jāsedz, jo mājokļu apdrošināšanā nav paredzētas kompensācijas par plūdu nodarītiem postījumiem.
Tā piektdien vēstī laikraksts "Wall Street Journal" (WSJ).

Pēc provizoriskiem aprēķiniem, plūdi radījuši trīs miljardus eiro (1,77 miljardu latu) lielus zaudējumus Austrijā un divu miljardu eiro (1,18 miljardu latu) zaudējumus Čehijā, bet apdrošināšanas kompāniju izdevumi saistībā ar šīm stihijām būs daudz mazāki.

Izņemot Lielbritāniju un Austrumvāciju, plūdi nav iekļauti standarta mājokļu apdrošināšanā, paskaidroja kompānijas "BNP Paribas" analītiķis Toms Benets.

"Ir iespējams apdrošināt savu māju pret plūdiem par papildu samaksu. Tomēr apdrošinātāji, ņemot vērā smagās sekas, nosaka atbilstošu cenu. Komercēkas parasti ir apdrošinātas pret plūdiem, bet valsts iestāžu ēkas [pret plūdiem] apdrošina reti," teica Benets.

Viņš uzsvēra, ka plūdi Polijā un Vācijā 1997.gadā radīja vairāku miljardu eiro lielus zaudējumus, bet Vācijas lielākās apdrošināšanas kompānijas "Allianz AG" izdevumi šajā saistībā bija tikai 20 miljoni eiro (11,82 miljoni latu). Tagad šīs kompānijas izdevumi būs nedaudz augstāki, jo plūdi ir lielāki, bet, pēc Beneta domām, vienalga kompānijai būs jāizmaksā kompensācijās ne vairāk kā 50 miljoni eiro (29,6 miljoni latu) saistībā ar plūdu nodarītajiem postījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!