Foto: AP/Scanpix

Plūdos ASV Luiziānas štatā gājuši bojā septiņi cilvēki un 30 000 izglābti no pārplūdušām teritorijām, otrdien ziņo mediji.

Štata dienvidos atsevišķās vietās kopš pagājušās ceturtdienas nolijuši 50 centimetri lietus un pārplūdušas upes.

"Mūsu štats pašreiz piedzīvo vēsturiskus plūdus, kas pārspējuši visus rekordus," pirmdien norādīja štata gubernators Džons Bels Edvardss, piebilstot, ka nekas vēl nav beidzies.

Policija ziņoja, ka līdz šim no pārplūdušām vietām izglābti aptuveni 30 000 cilvēku, tostarp kāda 78 gadus veca sieviete, kura pavadījusi nakti kokā.

Patversmēs izmitināti 14 000 cilvēku, galvenokārt štata galvaspilsētā Batonrūžā un tās apkārtnē. Tostarp patversme iekārtota arī plašajā Batonrūžas filmu studijā un izklaides centrā.

Policija atklāja, ka cilvēku evakuācijā iesaistīta arī Nacionālā gvarde.

Policija apstiprināja, ka plūdos dzīvību zaudējuši septiņi cilvēki, piebilstot, ka mirušo skaits vēl var pieaugt.

Štata policija ziņoja, ka simtiem ceļu joprojām ir slēgti. Apsekojot situāciju no gaisa ar helikopteru, pirmdien tika secināts, ka plašas teritorijas joprojām klāj ūdens un dubļi.

ASV prezidents Baraks Obama ir izsludinājis ārkārtas stāvokli Luiziānā, paverot iespēju štatam saņemt finansiālu palīdzību no federālajiem līdzekļiem.

Plūdi Luiziānā sākās piektdien līdz ar spēcīgām lietavām štata dienvidos. Meteorologi prognozē, ka plūdi var izcelties arī Teksasas štatā un tālāk uz ziemeļiem.

Viens no dramatiskākajiem izglābšanas gadījumiem uzfilmēts video. Tajā redzams, kā glābējiem no grimstošas automašīnas izdodas izglābt sievieti un viņas suni.

Plūdi vissmagāk skāruši štata galvaspilsētas Batonrūžas apkaimi. Edvards atzina, ka viņa ģimene pametusi gubernatora rezidenci pēc tam, kad applūdis tās pagrabs un pazudusi elektrība.

Štatā bez elektrības palikuši aptuveni 40 000 mājsaimniecību un uzņēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!