Foto: EPA/LETA
Portugālei piederošajā tūristu iecienītājā Madeiras salā plūdos un zemes nobrukumos gājuši bojā 42 cilvēki, pirmdien vēsta ārvalstu mediji.

Foto galerija

Vēl 120 cilvēku guvuši ievainojumus, bet 240 palikuši bez pajumtes.

Četri cilvēki tiek uzskatīti par pazudušiem bez vēsts.

Daudzi tilti un ceļi ir izskaloti, automašīnas aiznesušas ūdens straumes, savukārt krituši koki aizšķērso ceļu glābējiem. Salas galvaspilsētas Funšalas ielas ir applūdušas, daudzi salas iedzīvotāji palikuši bez ūdens un elektrības. Reģionālās valdības vadītājs Alberto Žoao Žardīms pavēstījis, ka pašlaik valsts iestādes organizē pagaidu mājokļus simtiem cilvēku, kas palikuši bez pajumtes.

Madeiras sala atrodas Atlantijas okeānā aptuveni 900 kilometrus dienvidrietumu virzienā no Eiropas krastiem.

Portugāles bruņotie spēki ir nosūtījuši uz salu kuģi ar glābējiem, medikamentiem un helikopteru. Uz plūdos cietušo salu devušies 56 armijas glābēji ar suņiem un 36 ugunsdzēsēji.

Salā ieradušies arī Portugāles premjers un iekšlietu ministrs Ruī Pereira. Pereira neizslēdz, ka salā izsludinās ārkārtas stāvokli, bet Portugāle varētu lūgt Eiropas Savienības palīdzību.

Vietējie mediji ziņo, ka galvenā varas iestāžu problēma pašlaik ir tas, ka nav iespējams nokļūt līdz izolētajai "Mūķeņu ielejai" kalnos.

Pēdējo reizi ar līdzīga mēroga stihisku nelaimi Madeira saskārās 1993. gada oktobrī, kad gāja bojā astoņi cilvēki.

Lielbritānijas iedzīvotāja Ketija Saiersa, kas Funšalā pavadījusi atvaļinājumu, BBC stāstīja, ka Madeiras galvaspilsēta ir kļuvusi pilnīgi tukša. Pilsētas infrastruktūru iznīcina ūdens straumes, kas gāžas centra virzienā no apkārtējiem kalniem. "Lietus ūdens kanalizācija vienkārši netiek galā ar visu šo ūdeni, kas plūst no kalniem. Notekas ir pilnas ar netīrumiem," stāsta aculieciniece.

Viņa arī norādīja, ka iepriekš nav izskanējuši nekādi brīdinājumi par iespējamo dabas stihiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!