Foto: AP/Scanpix

Plūdos šomēnes Ziemeļkorejā gājuši bojā 88 cilvēki, desmitiem tūkstoši palikuši bez pajumtes un nodarīts ievērojams posts jau tā nabadzīgās valsts lauksaimniecībai, sestdien vēstīja Ziemeļkorejas Centrālā ziņu aģentūra (KCNA).

Nedēļu ilgajos plūdos, kas pēc taifūna un lietavām sākās 18.jūlijā, ievainoti 134 cilvēki, bet gandrīz 63 tūkstoši cilvēku palikuši bez pajumtes, paziņoja KCNA.

Ziņu aģentūra norādīja, ka ir izpostīti 30 tūkstoši hektāru labības sējumu, kā arī bojātas 300 sabiedrisko iestāžu ēkas un 50 rūpnīcas.

Plūdu nopostītie sējumi varētu vēl vairāk saasināt pārtikas trūkumu valstī.

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) jūnija vidū publiskotais ziņojums liecina, ka apmēram 16 miljoni cilvēku jeb divas trešdaļas Ziemeļkorejas  iedzīvotāju hroniski cieš no pārtikas  trūkuma, viens no trim bērniem atpaliek augšanā, tomēr nav pazīmju, kas liecinātu, ka tiek īstenotas reformas, lai veicinātu ekonomikas izaugsmi.

ASV apturēja   pārtikas  palīdzības programmu, kas paredzēja 240 tonnu   pārtikas  piegādi   Ziemeļkorejai , kad tā 13.aprīlī palaida tāla rādiusa darbības raķeti, kurai bija jānogādā kosmosā satelīts, un šī palaišana bija iecerēta par godu komunistiskās valsts dibinātāja Kima Ilsunga (Irsena) 100.dzimšanas dienai. Tomēr raķete sadalījās vairākās daļās un iekrita Dzeltenajā jūrā Dienvidkorejas piekrastē. ASV un vairākas Āzijas valstis nosodīja šo raķetes startu kā reģiona drošību apdraudošu provokatīvu rīcību.

Lai gan valdība pērn janvārī oficiāli lūdza palīdzību   pārtikas  problēmu risināšanai, daudzviet humānās palīdzības sniedzējiem ir liegta pieeja, kā arī pagaidām nekas neliecina, ka   Ziemeļkorejas  valdība veic strukturālas reformas, lai uzlabotu situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!