Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija šobrīd cenšas panākt sarunas ne tikai operatīvās pauzes iegūšanai, bet arī lai izjauktu Krievijas kara noziedznieku īpašā tribunāla izveidi Eiropā, paziņojis Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Eiropa atklāti saka Krievijai, ka ir uzsākta īpaša tribunāla izveides procedūra: "Mēs jūs tik un tā nosēdināsim uz apsūdzēto sola." Un tagad Krievijas galvenais uzdevums ir uzsākt sarunas, lai iznīcinātu šo ideju," pavēstīja Podoļaks.

Pēc viņa teiktā, krievi ļoti ienīst Ukrainu un tāpat vien neapstāsies, un viņu aicinājumi uz sarunām ir domāti tikai minēto mērķu sasniegšanai.

"Viņiem ir mežonīgs naids un dusmas. Viņiem nav nekā cilvēciska tajā, ko viņi grasās darīt. Viņi ir pazemoti. Viņi ilgu laiku plātījās, ka viņiem nav līdzinieka šajā pasaulē. Viņi būtībā tika nolikti uz ceļiem. Putins sagrāva Krievijas reputāciju. Krievija izskatās pēc mazsvarīgas valsts. Par to mūs ļoti ienīst. Mūs dažādi mēģinās noslaucīt no Zemes virsas. Krievija tādā formā vai nu zaudēs un sāks iekšēju transformāciju, vai arī turpinās mūs ēst, mēģinot iznīcināt mūs kā valsti," sacīja Podoļaks.

Viņš piebilda, ka sarunu process nav iespējams, kamēr Krievija patiešām necietīs būtisku militāru sakāvi un neatstās Ukrainas teritoriju. "Ukrainai ir iespējams tikai šis kara beigu variants," norādīja Podoļaks.

Eiropas Komisija (EK) 30.novembrī izklāstīja pamatus īpašas tiesas izveidošanai, lai izmeklētu un tiesātu noziegumus, ko Krievija pastrādājusi Ukrainā.

"Krievijas šausminošie noziegumi nepaliks nesodīti," paziņoja Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.

Atbalstot Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) izmeklēšanu, EK cita starpā vēlas izveidot alternatīvus līdzekļus Krievijas noziegumu izmeklēšanai. Tas tiek darīts, jo Krievija neatzīst SKT jurisdikciju šajā jomā.

EK vēlas izveidot starptautisku tribunālu uz daudznacionāla līguma pamata.

Cita iespēja būtu izveidot tā dēvēto hibrīdo tribunālu, balstoties uz Ukrainas likumiem un integrējot to starptautiskajās procedūrās, ar starptautiskiem tiesnešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!