Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vairākās Polijas pilsētās notikušas demonstrācijas, kuru dalībnieki pauda atbalstu Eiropas Savienībai (ES), raksta britu raidsabiedrība BBC.

Ceturtdien Polijas augstākā tiesa nolēma, ka galvenie ES tiesību akti ir "nesaderīgi" ar valsts konstitūciju. Šis tiesas lēmums faktiski noraidīja pamatprincipu, saskaņā ar kuru ES tiesībām ir prioritāte pār valsts tiesību aktiem, atzīmē medijs.

Protestu organizatori norādīja, ka demonstrācijas notikušas vairāk nekā 100 Polijas pilsētās un ka galvaspilsētā Varšavā pulcējušies 100 000 cilvēku.

Demonstrācijās piedalījās opozīcijas politiķi, aktīvisti un mākslinieki.

Mītiņā Varšavā bijušais Eiropadomes prezidents un pašreizējais opozīcijas partijas "Pilsoniskā platforma" līderis Donalds Tusks aicināja cilvēkus "aizstāvēt eiropeisku Poliju".

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis ir aizstāvējis iepriekš minēto tiesas spriedumu. "Mums ir tādas pašas tiesības kā citām valstīm. Mēs vēlamies, lai šīs tiesības tiktu ievērotas," viņš pēc lēmuma rakstīja "Facebook".

Tomēr viņš arī uzstāja, ka "Polijas vieta ir un būs Eiropas tautu ģimenē", un viņa partija ir paziņojusi, ka neplāno īstenot to, ko daži sauc par "Polexit" jeb Polijas izstāšanos no ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!