Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Polijas valdība apstiprinājusi plānu draudoša Krievijas militārā iebrukuma apstākļos nodot Ukrainai bruņojumu, tostarp poļu modernākās pretgaisa aizsardzības sistēmas "Piorun", vēsta aģentūra UNIAN.

Otrdien, runājot par bruņojuma piegādēm Ukrainai, Polijas premjerministrs paziņoja, ka kaimiņvalstij tiks nodota munīcija, pretgaisa aizsardzības sistēmas "Grom" un dažāda veida droni.

Savukārt trešdien Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks paziņojis, ka Ukraina saņems pašas modernākās poļu pretgaisa aizsardzības sistēmas "Piuron".


"Labas ziņas. Pēc mana lūguma Ministru padome apstiprināja lēmumu par palīdzību Ukrainai. Sniegsim pašu modernāko poļu aprīkojumu – pretgaisa aizsardzības kompleksus "Piuron" un munīciju," ministrs ierakstījis tviterī.

"Piruon", kura nosaukums slāvu mitoloģijā ir pērkona, zibens un kara dievs Peruns, ir pārnēsājams pretgaisa aizsardzības ierocis zemu lidojošu lidmašīnu, helikopteru un dronu iznīcināšanai. "Piuron" būtībā ir Polijas premjera minētās "Grom" sistēmas pamatīga modernizācija, kas poļu armijas bruņojumā pieņemta 2019. gadā.

Savukārt "Grom" ir pārnēsājams pretgaisa aizsardzības komplekss, kas izstrādāts Polijā deviņdesmito gadu sākumā, par pamatu ņemot padomju pretgaisa aizsardzības sistēmu "Igla".

Vēstīts, ka kopš novembra pastāv bažas par iespējamu Krievijas iebrukumu Ukrainā. Krievijā pie Ukrainas robežas tiek novērota karaspēka un tehnikas pulcināšana, savesto karavīru skaits tiek lēsts uz 127 tūkstošiem. Savukārt Maskava no ASV un NATO pieprasa īpašas "drošības garantijas", kas ietver NATO nepaplašināšanos uz austrumiem un spēku atvilkšanu no alianses jaunākajām dalībvalstīm, pretējā gadījumā solot īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

Krievija jau 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau septiņus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!