Zimbabves policijas priekšnieks valsts masu mediju pārstāvjiem ir paziņojis, ka reidu laikā graustu rajonos ir aizturēti 22 000 tur dzīvojošo cilvēku, informē ārvalstu prese.
Viņš teica, ka daudzi no bezpajumtniekiem par tādiem kļuva pēc tam, kad tika nojauktas viņu būdas valsts galvaspilsētā Hararē, un viņi tika nosūtīti uz savām dzimtajām mājām lauku rajonos.

Tajā pašā laikā valstī ir ieradies Pasaules Pārtikas Programmas vadītājs, lai ar prezidentu Robertu Mugabi pārspriestu Zimbabves iedzīvotāju nepieciešamību pēc papildus pārtikas piegādēm.

Miljoniem cilvēku cieš no nepietiekama pārtikas daudzuma, un tiek paredzēts, ka Mugabe tikšanās laikā ar Džeimsu Morisu lūgs palīdzību situācijas risināšanai.

Pagājušajā gadā Mugabe ieteica Pasaules Pārtikas programmas darbiniekiem samazināt sūtījumu apjomus, apgalvojot, ka “Zimbabvei ir tik daudz pārtikas, ka tā sāk smakt.”

Mugabes kritizētāji apgalvo, ka vietējā ražojuma pārtikas apjoma samazināšanās skaidrojama ar prezidenta aktivitātēm, pārņemot savā īpašumā baltajiem cilvēkiem piederošo zemi.

Viņš to noliedz, badu skaidrojot ar sliktiem laika apstākļiem un Rietumvalstu plānu gāzt viņu no amata.

Otrdienas naktī gandrīz divas stundas norisinājās cīņas starp policiju, vietējā tirgus pārdevējiem un iedzīvotājiem Bulavajo pilsētā pēc tam, kad tika nojauktas daudzas nelegāli uzslietās būdas. Vairāki cilvēki ir guvuši ievainojumus.

Policijas rīkotie pasākumi nelegālo mājvietu likvidēšanā Hararē un citās pilsētās ir par 300% palielinājusi pieprasījumu pēc dzīvojamām platībām pilsētā, raksta vietējais laikraksts.

“Līdz šim mēs esam aizturējuši 22 735 cilvēkus un atsavinājuši 33,5 kilogramus zelta no nelegālajiem zelta ieguvējiem, kā arī 26 000 litrus degvielas,” saka policijas pārstāvis Veins Bjudzijena.

Pēc policijas pagājušajā nedēļā uzsāktās kampaņas bez jumta virs galvas ir palikuši tūkstošiem cilvēku, taču degvielas trūkums neļauj cilvēkiem pārcelties uz dzīvi laukos.

Opozīcijā esošā Kustība par demokrātiskām pārmaiņām, kuras atbalstītāji dzīvo galvenokārt Hararē un citās pilsētās, jau ir aicinājuši Zimbabves iedzīvotājus “mobilizēties pret šo pāridarījumu viņu cieņai, dzīvesvietai un dzīves apstākļiem”.

Arī nacionālajā garīdznieku konferencē dalībnieki aicināja valdību “iesaistīties cīņā pret nabadzību, nevis nabadzīgajiem.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!