Foto: AFP/Scanpix
Policija sestdien Ķelnē apturējusi pretislamizācijas kustības PEGIDA organizēto demonstrāciju, jo gājiena laikā izcēlusies vardarbība.

Aculiecinieki stāta, ka gājiena dalībnieki esot sākuši apmētāt policistus ar pudelēm un petardēm, un neilgi pēc gājiena sākuma dažviet izcēlušās sadursmes.

Policija, izmantojot skaļruņus, paziņoja, ka demonstrācija ir pārtraukta, un aicināja tās dalībniekus izklīst, brīdinot, ka var tikt pielietoti steki un ūdensmetēji.

Kārtības nodrošināšanai Vācijas varasiestādes Ķelnē koncentrējušas 1700 policistu.

Policija ziņo, ka sadursmēs iesaistījusies aptuveni puse no 1700 cilvēkiem, kas bija ieradušies uz PEGIDA demonstrāciju. Tikmēr PEGIDA apgalvo, ka uz organizācijas rīkoto gājienu ieradušies 3000 cilvēku.

Savukārt uz kreiso ekstrēmistu organizēto kontrdemonstrāciju saskaņā ar policijas datiem sanāca 1300 cilvēku liels pūlis.

Protestētāji nesa plakātus, uz kuriem bija lasāms pēdējās dienās popularitāti ieguvušais sauklis "Rapefugees not welcome" (angļu valodas spēle, radot jaunvārdu, kurā sapludināti jēdzieni "bēgļi" un "izvarošana").

Demonstranti pieprasīja arī Vācijas kancleres Angelas Merkelas atkāpšanos, un, uzsākot gājienu, pūlis skandēja antikomunistiskās revolūcijas laiku saukli: "Wir sind das Volk" ("Mēs esam tauta").

Vēršoties pie policistiem, kas bija izvietojušies gar gājiena maršrutu, demonstranti skandēja: "Kur Jūsu bijāt Jaungada naktī?"

Tikmēr tā dēvētie antifašisti, kurus no PEGIDA atbalstītājiem norobežoja policija, skandēja: "Nazis raus!" ("Nacisti ārā!"). Kreiso ekstrēmistu pūlī bija manāmi arī sīriešu un irākiešu patvēruma meklētāji.

Drīz pēc demonstrācijas sākuma sākās sadursmes starp PEGIDA atbalstītājiem un policiju, kurās ievainots arī kāds žurnālists.
Aculiecinieki ziņo, ka redzējuši arī citus ievainotos.

Policija galu galā ķērās arī pie ūdensmetēja izmantošanas, lai vardarbīgos demonstrantus savaldītu.

Kā ziņots, PEGIDA demonstrācija tika organizēta, reaģējot uz masveida seksuālo vardarbību un laupīšanām, kas Jaungada vakarā tika pieredzēta Ķelnē.

Kā ziņo policija, līdz sestdienai iesniegto sūdzību skaits pieaudzis jau līdz 379, no kurām aptuveni 40% attiecas uz tāda vai citāda veida seksuāliem uzbrukumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!