Nekārtības pie Lietuvas Seima ēkas Viļņā piektdien bija labi organizētas, jo aktīvākie protestētāji bija nodrošinājušies ar degmaisījuma pudelēm, nažiem un akmeņiem, piektdien preses konferencē paziņojuši Lietuvas un Viļņas policijas vadības pārstāvji.
Nekārtību laikā Viļņā aizturēti 82 cilvēki; ārvalstnieku viņu skaitā nav.

Ievainoti 15 cilvēki, viens no viņiem cietis smagi.

Naktī pie Seima dežurēs pastiprināti policijas spēki, jo policisti ir nobažījušies, ka pēc tumsas iestāšanās nekārtības varētu atsākties.

Kā vēsta ziņu portāls "alfa.lt", pēc demonstrantu vairākuma izklīdināšanas daļa no viņiem patvērusies tuvējās ielās un pagalmos. Iedzērušu jauniešu bariņi tuvējos veikalos iepirkuši alkoholu, nesteidzoties izklīst. Kādā ielā jaunieši cenšas sastumt braucamās daļas vidū automašīnas.

Ielas ap Seimu un tuvējais tilts pār Nēres upi ir slēgti. Gan ap Seima ēku, gan Ģedimina prospektā savilkti lieli policijas un drošībnieku spēki. Galvaspilsētā ieradušies arī papildspēki no citām Lietuvas pilsētām.

Seima ēkai izdauzīti aptuveni divdesmit logi, kas nekavējoties aizsisti ar finieri. Cietis 13.janvāra upuru memoriāls, kas atrodas pie parlamenta. Vienā ēkas pusē protestētāji izlauzuši žogu, kas remonta laikā uzcelts ap līdzās esošo Martina Mažvīda bibliotēku, lai mešanai izmantotu dēļu galus.

Protesta akcijas piektdien notikušas arī citās Lietuvas pilsētās. Šauļos aptuveni trīstūkstoš cilvēku bija pulcējušies pie pašvaldības ēkas, skandēja "Zagļi, zagļi!" un dziedāja tradicionālās lietuviešu dziesmas. Protestētāji apmētāja ēku ar sniega pikām un mēģināja iebrukt ēkā, bet policija viņiem aizšķērsoja ceļu.

Pūlī starp arodbiedrību aktīvistiem bija arī bariņš skūtgalvju ar piesegtām sejām, kuri turēja rokās metāla stieņus, akmeņus un mudināja arī citus dauzīt logus, tomēr Šauļu pašvaldības administrācijas direktors Vlads Damulevičs paziņojis, ka logi nav izsisti.

Kauņā uz akciju bija sanākuši tikai 50-100 cilvēku. Ar viņiem runāja pašvaldības vadības pārstāvji. Mītiņi notika arī Panevēžā un Alītā, bet tie norisinājās mierīgi un bez vardarbības.

Sestdien protesta akcija paredzēta arī Klaipēdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!