Foto: Reuters/Scanpix
Trešdien vakarā un naktī uz ceturtdienu iepriekš nemieru skartajās valsts pilsētās nav novēroti būtiski sabiedriskās kārtības traucējumi. To palīdzēja nodrošināt gan pastiprinātās policijas patruļas, gan, iespējams, stiprās lietusgāzes, kas lika demolētājiem un laupītājiem palikt mājās, ceturtdien informē raidsabiedrība BBC.

Visu nakti gan strādājušas vairāku pilsētu tiesas, kurām bija jāizlemj iepriekšējās grautiņu dienās aizturēto vairāku simtu cilvēku liktenis.

Londonas policija ir veikusi kopumā 888 arestus un 371 cilvēkam izvirzītas apsūdzības. Vairāk nekā 300 cilvēki ir arestēti Rietummidlendā, un vēl 100 cilvēki ir aizturēti Mančestrā un Selfordā.


Birmingemā notika piemiņas pasākums trešdien bojāgājušajiem trīs jaunajiem vīriešiem. 21 gadu vecais Harūns Džahans, 30 gadus vecais Šahzads Alī un 31 gadu vecais Abduls Musavirs tika nāvējoši traumēti ar automašīnu, kad mēģināja pasargāt savus īpašumus no izlaupīšanas un aizdedzināšanas.

Pieminot viņus, tika aizdegtas simtiem svecīšu. Pasākumā piedalījās vairāk nekā 200 cilvēku un tas noritējis klusi un mierīgi.

Viens no piemiņas brīža organizētājiem Harprīts Sings uzrunājot sapulcējušos teica:"Lai tas kļūst par vēstījumu citām kopienām, ne tikai musulmaņiem un sikhiem. Cilvēki ir cietuši , ģimenes ir cietušas, cilvēkiem, kas rīko nemierus, ir jāapstājas, citādi var atkal būt nāves. Tas ir jāpārtrauc un tajā mēs esam vienoti."

Līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm izteicis arī britu premjers Deivids Kamerons.

Ceturtdien Kamerons vērsīsies ar uzrunu pie parlamenta ārkārtas sēdēs dalībniekiem, kuriem jādod savs vērtējums pēdējo dienu notikumiem valstī. Paredzēts, ka tiks apspriests kompensāciju jautājums grautiņos cietušajiem cilvēkiem un uzņēmumiem.

Tikmēr opozīcijā esošā leiboristu partija pievērš uzmanību konservatīvo valdības taupības plāniem, konkrēti policistu skaita samazināšanai.

Kā norādījusi leiboristu "ēnu kabineta" iekšlietu ministre Iveta Kūpere, ir jāievieš moratorijs attiecībā uz Londonas policijas personālsastāva samazināšanas plāniem

"Tas ir satriecoši un apkaunojoši, ka bija jānotiek šiem briesmīgajiem notikumiem, lai ministri pamostos un ieraudzītu to, ko citi redzēja jau sen. Samazināt policistu skaitu par 16 000, kas ir ekvivalents tagad Londonas ielās esošajam policistu daudzumam ir bezatbildīgi," uzsvēra Kūpere.

Londonas konservatīvo mērs Boriss Džonsons arī aicinājis pārvērtēt policijas finansējuma samazinājumu, taču avoti valdībā norāda, ka taupības plāni koriģēti netiks.

Iekšlietu ministre Terēza Meja atkārtoti pauda savu pārliecību, ka policijas budžetu var samazināt, nekaitējot tās spējai darīt savu darbu.

Kā ziņots, vispirms nekārtības izcēlās Londonas Totenhemas rajonā, kur pagājušajā ceturtdienā apšaudē ar policiju gāja bojā kāds 29 gadus vecs vīrietis . Mierīga protesta demonstrācija pie vietējā policijas iecirkņa pagājušajā sestdienā 6. augustā noslēdzās ar grautiņiem, veikalu izlaupīšanu un ēku dedzināšanu.

Nākamajās dienās tas, ko varas iestādēs nodēvēja par "kopētu kriminālo aktivitāti", pārsviedās uz citiem Londonas rajoniem un tad arī uz citām pilsētām.

Jauniešu bandas, kas reizēm pulcināja līdz vairākiem simtiem dalībnieku, demolēja ēkas un iesaistījās sadursmēs ar policiju. Savas aktivitātes uzbrucēji koordinēja sociālajos tīklos internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!