Foto: AFP/Scanpix

Ar masu nekārtībām trešdien beidzies policijas mēģinājums aizturēt valūtas spekulantus pie Irānas galvaspilsētas Teherānas galvenā valūtas maiņas punkta, atsaucoties uz aculieciniekiem, vēsta aģentūra ”France Presse”.

Policija īstenojusi reidu pret valūtas spekulantiem Ferdrossi kvartālā, uz brīdi slēdzot visus tur esošos veikalus un tirgus. Tomēr spekulantu aizturēšanas brīdī tos sākuši aizstāvēt cilvēki, kuri bija ieradušies pie tiem mainīt naudu. Policisti tika apmētāti ar akmeņiem un citiem priekšmetiem. Daudz personu aizturētas par huligānismu.

”Delfi” jau vēstīja, ka pēdējās dienās ir strauji krities Irānas naudas vienības riala kurss attiecībā pret ASV dolāru. Naudas vērtība pēdējā gada laikā ir samazinājusies pret Irānu vērsto ekonomisko sankciju dēļ, kuru mērķis ir piespiest Teherānu atteikties no savas pretrunīgi vērtētās kodolprogrammas. Pēdējo dienu straujajā valūtas kursa kritumā amatpersonas vainoja arī spekulantus, kuri cenšas iedzīvoties, izmantojot situāciju, kad iedzīvotāji steidz mainīt rialus pret stabilu ārvalstu valūtu. Amatpersonas otrdien izteica cerības, ka drošības iestādes tiks galā ar spekulantiem.

ASV ierosinātās sankcijas pret Irānu ir noteiktas valsts pretrunīgi vērtētās kodolprogrammas dēļ. ASV apsūdz Irānu, ka tā mēģina radīt kodolieročus, kamēr Irāna uzstāj, ka tikai vēlas radīt atomelektrostacijas valsts elektroenerģijas pieprasījuma apmierināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!