Foto: Reuters/Scanpix
Policijas un demonstrantu, kas pieprasa militārās padomes atkāpšanos no varas, sadursm;es sestdien Ēģiptes galvaspilsētā Kairā gājis bojā viens protestētājs.

Protestētāji bija sapulcējušies Kairas centrālajā Tahrira (Atbrīvošanas) laukumā, lai neļautu militārās padomes ceturtdien ieceltajam premjerministram Kamalam al Ganzuri ieiet valdības ēkā.

Simtiem demonstrantu laukumā pavadīja visu nakti, protestējot pret militārās padomes izraudzīto premjerministru Ganzuri, kas jau vadīja Ēģiptes valdību no 1996. līdz 1999.gadam Hosnī Mubaraka prezidentūras laikā.

Policija pūli mēģināja izklīdināt, raidot asaru gāzi. Tas izraisīja sadursmes starp policiju un demonstrantiem. Pirms tam divas dienas valdīja pamiers pēc asiņainās nedēļas, kuras laikā sadursmēs gāja bojā 41 cilvēks.

Piektdien Tahrira laukumā pulcējās desmitiem tūkstoši cilvēku, pieprasot valdošajai militārajai padomei nodot varu civilai valdībai ātrāk, uzstājot, ka ģenerāļiem vara jānodod jau tagad, lai gan Ēģiptē valdošās militārās padomes priekšsēdētājs feldmaršals Huseins Tantavi otrdienas vakarā paziņoja, ka prezidenta vēlēšanas notiks līdz jūnija beigām, un ka nepieciešamības gadījumā var tikt sarīkots referendums par nekavējošu varas nodošanu.

Televīzijas uzrunā tautai Tantavi arī teica, ka ir pieņēmis iepriekšējās valdības demisiju, un ka parlamenta vēlēšanas, kas notiks vairākās kārtās, sāksies paredzētajā laikā - 28.novembrī un ilgs trīs mēnešus.

Militārā padome otrdien pieņēma pagaidu premjerministra Esama Šarafa valdības atlūgumu un aicināja politiskos spēkus uz krīzes sarunām par "nacionālās glābšanas" valdības izveidošanu. Šarafa valdība atkāpās pēc asiņainām sadursmēm starp policiju un protestētājiem, kurās gājuši bojā vairāki desmiti cilvēku.

Pēc Mubaraka gāšanas tautas protestos šogad jaunieceltais premjerministrs Ganzuri televīzijas intervijā distancējās no viņa.1933.gadā dzimušais Ganzuri pirms pirmās stāšanās premjera amatā bija plānošanas un starptautiskās sadarbības ministrs un centās nostiprināt Ēģiptes attiecības ar Pasaules Banku un Starptautisko valūtas fondu.

Lai gan plašos tautas protestos februārī tika gāzts ilggadējais Ēģiptes prezidents Hosnī Mubaraks, Ēģiptes iedzīvotāji pēdējā laikā asi pauž protestu pret valstī veikto demokrātisko reformu lēno gaitu un pieprasa militārajai padomei nodot varu civilai valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!