Foto: Reuters/Scanpix
Policijas un streikojošo platīna raktuvju strādnieku sadursmēs ceturtdien Dienvidāfrikā gājuši bojā 34 cilvēki, pēc tam, kad policija atklājusi uguni pa demonstrantiem, atsaucoties uz vietējo policiju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vismaz 78 cilvēki sadursmēs ir ievainoti.

Policija tika atsūtīta lai izdzenātu aptuveni 3000 protestējošos streikotājus, kuri pieprasīja palielināt savas algas. Daudzi no demonstrantiem bijuši bruņoti ar nūjām un mačetēm.

Apstākļi, kādos sākusies apšaude, ir neskaidri, bet aculiecinieki stāsta, ka tas noticis pēc tam, kad protestētāju grupa ielauzusies ar automātiskajiem ieročiem un pistolēm bruņotu policistu rindā.

Pirms tam policija pūļa izklīdināšanai lietojusi ūdens lielgabalu, asaru gāzi un apdullinošās granātas, kāds aculiecinieks pastāstījis vietējai ziņu aģentūrai SANA.

Policija piektdien paziņoja, ka uguni policisti bijuši spiesti atklāt sevis aizsardzībai. "Kaujinieku grupa uzbruka policijai šaujot un vicinot bīstamus ieročus. Policija bija spiesta pielietot maksimālos līdzekļus sevis aizsargāšanai," paziņoja policijas priekšniece Ria Phijega.

Jau vēstīts, ka ceturtdien "Lonmin" platīna raktuvēs sākās sadursmes starp policiju un streikojošiem kalnračiem.

Nekārtības platīna raktuvēs, kuras atrodas 100 kilometru attālumā no Johannesburgas, sākās jau svētdien. Saskaņā ar "Lomnim" ziņoto, 3000 cilvēku centās sarīkot nelegālu streiku, pieprasot palielināt algas, pēc kā sākas nekārtības.

Situāciju šahtā vel vairāk pasliktina konflikts starp divām ietekmīgām arodbiedrībām. Viena no tam nolēma rīkot streiku, bet to neatbalstīja otra. Rezultāta sadursmes notiek ari starp šo arodbiedrību biedriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!