Foto: Reuters/Scanpix

Polijas Aizsardzības ministrijas ierēdņi un militārā policija piektdien iebruka NATO Pretizlūkošanas izcilības centrā Varšavā, lai nomainītu tā amatpersonas, paziņoja centra līdzšinējais vadītājs pulkvedis Kšištofs Duša.

Varšavā esošo centru vada militārais un civilais personāls no Polijas un Slovākijas, un tas neatrodas tiešā NATO pārziņā.

Jaunā Polijas konservatīvā valdība, kas ir pie varas kopš novembra, iepriekš izraisīja skandālu, nomainot iepriekšējās valdības izraudzītos Konstitucionālās tiesas tiesnešus.

"Es pateicu viņiem, ka viņu klātbūtne šeit nelikumīga. Kad viņi aizgāja, es lūdzu policiju aizzīmogot durvis," Duša paziņoja Polijas sabiedriskajā televīzijā.

"Es esmu informējis Slovākiju un citus ārzemju partnerus," sacīja Duša. Viņš piebilda, ka iebrukums centrā noticis agri no rīta.

Vietējā prese ziņoja, ka iebrukums noticis ap pulksten 1:30 pēc vietējā laika (2:30 pēc Latvijas laika), uzlaužot durvis.

Aizsardzības ministrija piektdienas naktī paziņoja, ka jaunais aizsardzības ministrs Antonijs Macerevičs ir iecēlis par šī centra pagaidu direktoru pulkvedi Robertu Balu.

"Polijas amatpersonas, kas strādā NATO Pretizlūkošanas centrā, ir zaudējušas tiesības uz pieeju konfidenciāliem dokumentiem un ir jānomaina ar citām amatpersonām, kam ir šādas tiesības," Polijas sabiedriskajam radio paziņoja ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis.

"Gadījumos, kas attiecas uz izmaiņām bruņotajos spēkos, šādi lēmumi stājas spēkā nekavējoties," piebilda Vaščikovskis.

Bijušais Polijas aizsardzības ministrs Tomašs Semoņaks no opozīcijā esošās liberālās partijas "Pilsoniskā platforma" piektdien atvainojās Slovākijai, nosaucot šo iebrukumu par "absolūtu skandālu" un "bezprecedenta aktu kādā NATO dalībvalstī".

"Iespējams, šī ir pirmā reize NATO vēsturē, ka alianses dalībvalsts ir uzbrukusi NATO iestādei," sacīja Semoņaks.

Macerevičs, kurš ir stingrās līnijas pārstāvis valdošajā konservatīvajā partijā "Likums un taisnīgums" (PiS), kļuva pazīstams ar plašām tīrīšanām Polijas militārās izlūkošanas dienestos, kad viņš deviņdesmitajos gados vadīja Aizsardzības ministriju.

Polijas un Slovākijas vadītais Pretizlūkošanas izcilības centrs tika oficiāli apstiprināts oktobrī. Tā mērķis ir paplašināt NATO izlūkošanas datu vākšanas spējas pret jauniem draudiem galvenokārt no Krievijas.

Centra pagaidu mītne ir Varšavā, bet to ir paredzēts pārcelt uz Polijas dienvidu pilsētu Krakovu. Šī centra nodaļa atradīsies militārās apmācības poligonā Slovākijas dienvidu ciemā Leštjā.

Polija ir NATO dalībvalsts kopš 1999. gada, bet Slovākija – kopš 2004. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!