Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Polijā par spiegošanu Krievijas labā aizturētā Enerģētikas ministrijas amatpersona administrēja "Facebook" grupu, kurā bijuši apmēram 600 dalībnieku, tostarp vadoši poļu politiķi, vēsta Polijas Radio.

Aizdomās turētais, kaš identificēts kā Mareks V., izmantojis "Facebook" profilu, kurā sniegta tikai personīga pamatinformācija un redzama tikai viena fotogrāfija, lai izveidotu 400 - 450 "draugu" tīklu no enerģētikas nozarē strādājošajiem, raksta enerģētikas ziņu portāls "Energetyka 24".

Šo cilvēku vidū bijuši valdības ministri, ministru vietnieki, Polijas parlamenta un Eiropas Parlamenta (EP) deputāti, lielo enerģētikas kompāniju darbinieki, žurnālisti un aktīvisti, ziņo "Energetyka 24".

Tomēr daudzi no šiem cilvēkiem Mareku V. klātienē nekad nav satikuši, norāda portāls.

Aizdomās turētais arī administrējis divas "Facebook" grupas - "Energy Insight" un "Geopolitical Insight".

Pirms Mareka V. aizturēšanas lielākajā grupā - "Energy Insight" - bijuši vairāk nekā 600 dalībnieku, tomēr to skaits, tāpat kā aizdomās turētā personīgo "Facebook" draugu skaits, kopš tā brīža sarucis, ziņo "Energetyka 24".

Mareks V. stiprinājis savu "Facebook" grupu ticamību, nodrošinot tajās augstu profesionalitātes līmeni. Tomēr privātās tiešsaistes diskusijās viņš apspriedis dažādus interesantus jautājumus, bieži lūdzot slepenu informāciju, vēsta portāls, norādot, ka nav zināms, kāda informācija šādā veidā tika iegūta.

Informācija par Mareka V. aizturēšanu klājā nāca pirmdien, kad Polija arī paziņoja par Krievijas diplomātu izraidīšanu saistībā ar uzbrukumu Lielbritānijā bijušam krievu dubultaģentam Sergejam Skripaļam.

Polijas Iekšējās drošības pārvalde (ABW) Mareku V. aizturēja piektdien operācijā, kas tikusi koordinēta ar citu Eiropas Savienības valstu drošības dienestiem.

Atbilstoši raidorganizācijas TVP sniegtajai informācijai, viņš kontaktējies ar Krievijas izlūkdienesta amatpersonām, kas, izmantojot diplomātisko aizsegu, strādājušas Krievijas vēstniecībā Varšavā.

Aizdomās turētais nodevis Krievijas izlūkdienesta amatpersonām informāciju par Polijas valdības plāniem bloķēt cauruļvada "Nord Stream 2" būvniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!