Polija otrdien paziņoja, ka atjaunos pilsonību ebrejiem, kurus pirms 40 gadiem valsti piespieda pamest komunistu režīma sarīkotā antisemītiskā tīrīšana.
"Šie jautājumi tiks risināti ātri, ļoti ātri," paziņoja iekšlietu ministrs Gžegožs Šetina.

Aptuveni no 15 000 līdz 20 000 Polijas ebreju, no kuriem daudzi bija izdzīvojuši holokaustā vai arī bija izdzīvotāju bērni, zaudēja savas darbavietas un bija spiesti pamest Poliju pēc komunistu partijas 1968.gadā uzsāktās antisemītisma kampaņas.

Tīrīšanas upuriem, no kuriem daudzi emigrēja uz Izraēlu vai ASV, tika atņemta Polijas pilsonība un viņu īpašumus ekspropriēja valsts.

Viņiem tika atņemtas arī pases, kas tika aizvietotas ar "ceļošanas dokumentu", kurš neļāva atgriezties valstī.

Pagājušajā nedēļā ebreju organizācijas un poļu intelektuāļi iesniedza prezidentam Leham Kačiņskim petīciju, aicinot automātiski atjaunot pilsonību.

"Starp komunistu noziegumiem 1968.gada marta nekrietnība ir notikums, kurš joprojām guļ uz Polijas sirdsapziņas," teikts petīcijā, starp kuras parakstītājiem ir arī godalgotie režisori Andžejs Vajda un Agneška Hollanda, kā arī Nobela prēmiju ieguvusī dzejniece Vislava Šimborska. "Ikvienam, kurš 1968.gada antisemītisma kampaņas dēļ zaudēja pilsonību, tā ir jāatgūst."

Petīcija iesniegta pirms 40.gadadienas kopš 1968.gada 8.marta studentu protestiem, kurus komunistu režīms izmantoja kā ieganstu tīrīšanu uzsākšanai.

2006.gadā vizītes laikā Izraēlā Kačiņskis solīja atjaunot pilsonību tīrīšanu upuriem. Taču netika pieņemts visaptverošs likums un trimdā izdzītajiem ebrejiem pilsonības atgūšanai bija jāpārvar daudzi birokrātiskie šķēršļi. Vairums trimdinieku atteicās iet šo ceļu, uzskatot to par papildus pazemojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!