Foto: AP/Scanpix

"Laika kapsula" ar nacistu ēras laikrakstiem, monētām un Hitlera "Mein Kampf" eksemplāriem atrasta Polijas ziemeļrietumu pilsētā Zloceņecā, atsaucoties uz vietējām amatpersonām, vēsta raidsabiedrība "CBS News".

Cilindriskā vara kapsula atrasta bijušā nacistu mācību centra kādreizējā vietā. Rakšanas darbi sākti pēc tam, kad pētnieki uzzināja, ka tur varētu būt noglabāti dokumentālie kino kadri no pilsētas 600 gadu jubilejas svinībām 1933. gadā.

Tolaik Zloceņeca atradās Vācijas teritorijā un saucās Falkenburga. Vietējās amatpersonas bija ļoti ieinteresētas redzēt šos kadrus, otrdien paziņojumā presei skaidroja pilsētas varas runasvīrs Sebastjans Kuropatņickis.

Taču, kad 13. septembrī kapsula tika atvērta, izrādījās, ka filmas tur nav. Tā vietā konteinerā atrasts ar 1934. gadu datēts nacistu mācību centra dibināšanas akts uz pergamenta, avīzes, vēstule, monētas, fotogrāfijas un divi Hitlera grāmatas eksemplāri.

Jāatzīmē, ka Polijas vārds pēdējā laikā izskanējis saistībā ar cerībām uz sensacionāliem atklājumiem no nacistu ēras laikiem.

Dārgumu mednieki pērn paziņoja, ka tiem ir zināma leģendārā nacistu "zelta vilciena" atrašanās vieta Polijā. Tiesa, šogad sāktajos rakšanas darbos pie dzelzceļa līnijas Valbžihā, kur pēc meklētāju domām bija jābūt tunelim ar paslēpto vilcienu, nekas netika atrasts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!