Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Baltkrievijas amatpersonas šāvušas pa Polijas karavīriem, kuri palīdz apsargāt robežu ar Baltkrieviju, piektdien paziņojis Polijas Robežsardzes dienests.

Incidents noticis ceturtdien un, iespējams, šauts ar tukšām patronām, atsaucoties uz paziņojumu, vēsta Polijas Radio.

"Neviens nav cietis," norāda robežsardzes pārstāve Anna Mihalska. "Šādu provokāciju kļūst vairāk un vairāk," viņa papildina.

Polija jau iepriekš ir ziņojusi par baltkrievu provokācijām uz robežas. Septembra beigās poļi brīdināja, ka migranti robežas Baltkrievijas pusē saģērbti baltkrievu robežsargu formastērpos.

Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks stāstīja, ka no Baltkrievijas puses tiek provocēti Polijas karavīri. Baltkrievi šāvuši gaisā, tēmējuši uz poļu karavīriem un metuši petardes.

Kopumā ceturtdien fiksēti 523 mēģinājumi nelegāli iekļūt Polijā no Baltkrievijas. 35 personas – visi irākieši – aizturētas.

Latvija, Lietuva un Polija pēdējos mēnešos saskaras ar masveida trešo valstu migrantu spiedienu uz robežām ar Baltkrieviju. Virkne faktu liecina, ka Lukašenko režīms apzināti organizē šo krīzi un migranti tiek ar varu stumti pāri robežām. Eiropas Savienībā notiekošais ir nosaukts par hibrīdagresiju no Baltkrievijas puses.

Migrantu pieplūduma dēļ Polija uz robežas ar Baltkrieviju ieviesa ārkārtējo stāvokli. Migrantu pieplūdums no Baltkrievijas puses strauji sākās 2021. gada vasarā.

Polija uzskata, ka migrantu plūsmas organizēšanā ir iesaistīta arī Krievija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!