Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Cīņā ar jaunā koronavīrusa pandēmiju Polijā no sestdienas uz trim nedēļām stāsies spēkā daļējs karantīnas režīms, tostarp tiks slēgti daudzi veikali un iestādes.

"Mēs aicinām darba devējus pēc iespējas vairāk atļaut strādāt no mājām," pavēstīja Polijas veselības ministrs Adams Ņedzelskis.

Iepirkšanās centri, viesnīcas, peldbaseini un skolas būs slēgtas līdz 9. aprīlim.

Polijā jau ir spēkā virkne ierobežojumu, tostarp slēgti restorāni un sporta klubi, bet skolas klātienē apmeklēja tikai jaunāko klašu skolēni.

Ierobežojumi pastiprināti, jo Polijā sācis strauji izplatīties lipīgākais vīrusa paveids, kas sākotnēji tika atklāts Lielbritānijā. Šis paveids veido lielāko daļu no jaunajiem Covid-19 gadījumiem, norādīja Ņedzelskis.

Veselības ministrija šodien paziņojusi, ka Polijā diennakts laikā apstiprināti vairāk nekā 25 000 jaunu inficēšanās gadījumu ar Covid-19 vīrusu, šim rādītājam sasniedzot augstāko līmeni kopš 2020. gada novembra kulminācijas.

24 stundu laikā reģistrēti 453 ar Covid-19 saistīti nāves gadījumi, līdz ar to kopējais nāves gadījumu skaits kopš pandēmijas sākuma pieaudzis līdz 48 032.

Ņedzelskis sacīja, ka straujais inficēto skaita pieaugums palielinājis spiedienu uz jau tā noslogotajām slimnīcām, liekot varasiestādēm ieviest jaunus ierobežojumus.

Ja inficēto skaits turpinās pieaugt šādos tempos, pēc nedēļas diennaktī reģistrēto jauno Covid-19 gadījumu skaits var pārsniegt 30 000 vai būt vēl lielāks, sacīja ministrs.

Hakeri uzlauž valdības vietnes

Nesaistīti ar Covid-19, hakeri trešdien uzlauzuši divas Polijas valdības mājaslapas, kurās uz īsu brīdi ievietojuši nepatiesu informāciju par ir kā pastāvošiem radioaktīviem draudiem.

Kiberuzbrukumā cieta Polijas Nacionālā Atomenerģijas aģentūras un Veselības ministrijas mājaslapas. Tajās tika ievietota nepatiesa informācija par it kā notikušu kodolatkritumu noplūdi Lietuvā, kas apdraudot Poliju.

Uzlauzts tika arī tvitera konts, kas pieder žurnālistam, kas bieži raksta par Krieviju un Austrumeiropas jautājumiem. Žurnālista tvitera konts tika izmantots, lai tālāk izplatītu nepatieso informāciju.

Polijas drošības dienesta vadītāja preses pārstāvis ziņu aģentūrai "The Associated Press" (AP) sacīja, ka šie kiberuzbrukumi atgādina tipisku Krievijas mēģinājumu sašķelt Rietumu sabiedrotos.

Viņš sacīja, ka tas atgādina pērn notikušo kiberuzbrukuma mēģinājumu. Toreiz hakeri mēģināja izplatīt nepatiesu informāciju par radioaktīvu mākoni, kas it kā tuvojoties Polijai no Černobiļas.

Šodien hakeru izplatītajos paziņojumos bija teikts, ka Lietuvas robežas tuvumā dzīvojošo poļu veselība un dzīvība ir apdraudēta. Taču šīs nepatiesās ziņas neguva lielu ievērību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!