Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Polijas pilsētas, kurām atteikts Eiropas Savienības finansējums, jo tās oficiāli apstiprinājušas diskriminējošas politikas pret LGBT kopienas pārstāvjiem, var paļauties uz Polijas valdības atbalstu, atsaucoties uz tieslietu ministra Zbigņeva Ziobro paziņojumu, vēsta "Politico".

Ziobro ir koalīcijā ietilpstošās ultrakonservatīvās partijas "Vienotā Polija" līderis, un jau ieguvis atpazīstamību, izstrādājot pretrunīgās tiesu sistēmas pārmaiņas. Viņš otrdien paziņoja, ka, piemēram, nelielā Tuhovas pilsēta, kuras vadība pērn parakstīja "pret LGBT" tiesībām vērstu hartu, saņems īpašu 57 000 eiro lielu finansējumu. Tādējādi Polija pilsētai pat dubultojusi finansējumu, salīdzinot ar to, uz kādu tā pretendēja Eiropas Komisijas (EK) programmā robežpilsētu atbalstam.

Eiropas komisāre vienlīdzības jeb līdztiesības jautājumos Helena Dalli, kura EK kolēģijā pārstāv Maltu, jūlijā atteica grantu pieteikumus no sešām Polijas pilsētām, tostarp nepilnu septiņu tūkstošu apdzīvotās Tuhovas, norādot, ka to pieņemtie paziņojumi, kuri ignorē cilvēktiesības, ir pretrunā Eiropas Savienības pārstāvētajām vērtībām. Kopš pērnā gada līdzīgas deklarācijas un hartas, kurās tās apstiprina cilvēktiesību neievērošanu, pieņemtas jau vairākos desmitos Polijas pašvaldību.

Ziobro komisāres lēmumu dēvē par sodu un ideoloģisku atriebību par to, ka šīs pašvaldības aizstāv "tradicionālās ģimenes vērtības". Polijas ministrs Dalli rīcību pat nodēvējis par nelikumīgu, un norādījis, ka Polija "stāv līdzās vietējām pašvaldībām un iedzīvotājiem". Ziobro arī solījis sadarbībā ar premjeru veidot īpašu finanšu mehānismu šādu Polijas pašvaldību atbalstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!