Foto: Ilustratīvs foto, Reuters/Scanpix

Polijas valdība ceturtdien sākusi jaunu izmeklēšanu Smoļenskas aviokatastrofas lietā, paziņoja aizsardzības ministrs Antonijs Macerevičs, uzsverot, ka iepriekšējā izmeklēšanā "slēpti" fakti, kas norāda uz "Krievijas atbildību".

Paziņojot par jaunās izmeklēšanas sākšanu, ministrs sacīja - iepriekš ignorētos Polijas valdības īpašās apakškomisijas konstatējumos "skaidri un viennozīmīgi atzīts, ka Krievija ir atbildīga par notikumu gaitu".

"Pamatfakti un informācija, kas fundamentāli maina mūsu skatījumu par to, kas notika, tika slēpti," norādīja ministrs.

"Šie skaidrie fakti tika noraidīti" Polijas iepriekšējās valdības izmeklēšanas gala ziņojumā, viņš piebilda.

"Nekāda teorija" par to, kas īstenībā izraisīja aviokatastrofu, "nav pieņemta", atzina ministrs.

Izmeklēšanas komisija arī koncentrēsies uz "notikumiem, kas ir saistīti ar lidmašīnas atjaunošanu [Krievijā], kas līdz šim nav ticis izmeklēts", norādīja Macerevičs.

"Vairāk nekā 400 lappuses informācijas un ziņojumu, kas tika nodotas Polijas armijas ģenerālštābam, iznīcinātas," piebilda ministrs, dodot mājienu par centieniem slēpt patieso notikumu gaitu.

"Tie bija valsts institūciju ziņojumi, kuros detalizēti izklāstīta specdienestu gatavošanās operācijai, kuras mērķis bija novērst patiesības atklāšanu," sacīja ministrs.

Smoļenskas aviokatastrofa notika 2010. gada 10. aprīlī.

Avārijā gāja bojā visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki, arī Polijas prezidents Lehs Kačinskis un viņa sieva Marija, kā arī armijas ģenerālštāba priekšnieks Františeks Gongors, ārlietu ministra vietnieks Andžejs Krēmers, Nacionālā piemiņas institūta vadītājs Janušs Kurtika, Seima vicespīkers Ježijs Šmaidziņskis, prezidenta kancelejas vadītājs Vladislavs Stasjaks un Polijas Centrālās bankas vadītājs Slavomirs Skšipeks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!