Tuvāko kaimiņvalstu neuzaicināšana uz Kaļiņingradas jeb Kēnigsbergas 750.jubilejas svinībām, kurās piedalījās Vācijas kanclers Gerhards Šrēders un Francijas prezidents Žaks Širaks, ir Krievijas kļūda un "zināma mazvērtības kompleksa" pazīme, paziņojis Polijas ārlietu ministrs Adams Daniels Rotfelds.
Runājot Londonā ar žurnālistiem, Rotfelds sacīja, ka Polijas prezidenta Aleksandra Kvasņevska neuzaicināšana uz Kaļiņingradu nav jāuztver kā Polijas pazemošana.

"Es drīzāk uzskatu, ka tas liecina par pašapziņas trūkumu, zināmu mazvērtības kompleksu," sacīja Rotfelds. "Tā kā [Krievijā] nav priekšstatu par pakļāvību likumam un spēcīgu valsti, kas ir draudzīga pret pārējo pasauli, tiek veidots pagātnes pasaules tēls, kur virs savu kaimiņu galvām tiek radītas supervaru savienības."

Ministrs uzsvēra, ka Polijai nav jāatbild Krievijai ar līdzīgu politiku.

Kā LETA jau ziņoja, Polijas prezidents Aleksdandrs Kvasņevskis un Lietuvas prezidents Valds Adamkus pauda izbrīnu par Maskavas lēmumu neuzaicināt viņus kā tuvākos kaimiņus uz pagājušajā nedēļas nogalē notikušajām svinībām. Nožēlu par šādu Maskavas lēmumu nesen izteica arī Vācijas valdības pārstāvis, savukārt Kvasņevskis to nosauca par "vairāk nekā kļūdu".

Īsi pirms svinībām Lietuvā ielūgumus saņēma vairākas zemāka līmeņa amatpersonas, un Adamkus šajā sakarā ieteica valdības locekļiem nedoties uz Kaļiņingradu. Tādu pašu ieteikumu izplatīja arī Ārlietu ministrija, un asu prezidenta nosodījumu izpelnījās zemkopības ministre Kazimira Prunskiene, kas šo ieteikumu ignorēja.

Putins žurnālistiem norādījis, ka Šrēdera piedalīšanās svinībās ir likumsakarīga, jo viņa klātbūtnē pie Kaļiņingradas universitātes atklāta piemiņas plāksne Kēnigsbergā dzimušajam vācu filozofam Imanuelam Kantam (1724-1804).

Daudz atklātāk Maskavas nostāju žurnālistiem skaidroja Krievijas prezidenta palīgs Sergejs Prihodjko. Pēc viņa teiktā, jautājums par Polijas un Lietuvas līderu uzaicināšanu uz Kaļiņingradu vispār nav ticis izvirzīts. "Saimniekam pašam ir tiesības ielūgt viesus, un šī tikšanās tiek rīkota draugiem, kuri runā vienā valodā," viņš sacījis ziņu aģentūrai ITAR-TASS.

"Turklāt Lietuva no paša sākuma piekrāpa Krievijas pusi attiecībā uz pasažieru un militāro kravu tranzītu, mēģinot uzdot savu nostāju šai jautājumā par ES un NATO nostāju," paziņoja Prihodjko.

Pēc viņa vārdiem, lēmums par Šrēdera uzaicināšanu pieņemts jau pašā sākumā, - "jo īpaši tāpēc, ka Vācijas puse allaž korekti izrāda interesi par visu, kas saista Prūsijas vēsturi ar Krieviju, un arī par Kantu". Pēc tam tikšanās formātu nolemts paplašināt, uzaicinot arī Širaku, piebilda Putina palīgs.

Kēningsbergu, tagadējo Kaļiņingradu,1255.gadā dibināja Vācu ordenis. Kaļiņingradas apgabals, kas saskaņā ar Potsdamas līgumiem nonāca Maskavas īpašumā pēc Otrā pasaules kara, robežojas ar Poliju dienvidos un Lietuvu ziemeļaustrumos.

Lietuvai ar tagadējo Kaļiņingradas apgabalu ir gandrīz 300 kilometrus gara robeža un senas vēsturiskas saites - līdz astoņpadsmitajam gadsimtam šai reģionā iedzīvotāju vairākums bija lietuvieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!