Eiropas Savienības lēmums pagājušā gada decembrī Helsinku samita laikā uzaicināt vēl sešas valstis sākt iestāšanās sarunas bijusi "apzināti pieļauta kļūda", uzskata Polijas un ES sarunu vadītājs.
"Vismaz dažas ES dalībvalstis vēlējās novilcināt jaunu valstu uzņemšanu" un "šāda novilcināšana bija efektīva," atsaucoties uz Jana Kulakovska teikto, informēja Polijas ziņu aģentūra PAP.

"Rodas iespaids, ka ES spiež uz bremzēm," deputātiem no opozicionārās Sociāldemokrātiskās partijas piektdien sacīja Kulakovski, norādot, ka arī Polijai kā kandidātvalstij vēl ir "zināmi trūkumi".

Polijas sarunu vadītājs sūdzējās, ka 15 dalībvalstu bloks pieprasa, lai kandidātvalstis pirms iestāšanās pieņemtu visus ES likumus, lai gan jau esošās dalībvalstis nebūt nav pilnībā pieņēmušas visus savienības likumus.

Kulakovskis atkārtoti pauda Varšavas vēlmi uzzināt precīzu ES paplašināšanas datumu. ES līderi kā iespējamo uzņemšanas termiņu min nekonkrētu laiku no 2003. līdz 2006.gadam.

Polija, Kipra, Igaunija, Ungārija, Slovēnija un Čehija sarunas par iestāšanos ES sāka 1998.gadā.

Latvija, Lietuva, Bulgārija, Malta, Rumānija un Slovākija tika uzaicinātas sākt iestāšanās sarunas pagājušā gada decembrī, ES valstu vadītāju tikšanās laikā Somijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!