Polija atliks komunisma laika dokumenta arhīva publiskošanu pēc vēlēšanām, lai dokumentus nevarētu izmantot priekšvēlēšanu kampaņā.
Bija paredzēts, ka Nacionālās piemiņas institūts (NRI) septembrī sāks publiskot dokumentus par valsts iestādēs strādājošajiem, atklājot to personu vārdus, kas sadarbojās ar komunistu valdības slepenpoliciju.

Taču daudzi komentētāji un opozīcija kritizēja izvēlēto laiku, norādot, ka konservatīvie valsts politiķi var izmantot arhīva dokumentus, lai diskreditētu pretiniekus.

NRI vadītājs Janušs Kurtika pavēstīja, ka pirms 21.oktobrī paredzētajām vēlēšanām netiks publiskots neviens dokuments par personām, kas pašlaik ieņem kādu amatu valsts iestādēs.

"Es esmu dzirdējis daudzus apgalvojumus, ka institūts ir pievienojies vēlēšanu kampaņai. Lai izvairītos no šādām apsūdzībām, es esmu pieņēmis lēmumu atlikt arhīva publiskošanu," preses konferencē paziņoja Kurtika.

Kurtika ir ciešs Polijas vadošo dvīņubrāļu Jaroslava un Leha Kačiņksu sabiedrotais. Polijas premjers un prezidents jau sen pieprasa atvērt arhīvu, lai palīdzētu no valsts iestāžu rindām padzītu komunistu kolaboracionistus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!